5x de leukste dingen om te doen in Vietnam

9 oktober 2019

Vietnam is een geweldig land waar van alles te beleven valt en het land heeft ons positief verrast. Van grote, chaotische typisch Aziatische steden, tot groene landschappen, rivieren, rijstvelden, pagodes en idyllische baaien, je lijkt letterlijk je ogen uit. De 5 állerleukste dingen om te doen in Vietnam heb ik in deze blog voor je op een rijtje gezet. Benieuwd? Lees dan snel verder!

#1 Ha Giang loop

Het aller aller allerleukste om te doen in Vietnam? Dat is zonder twijfel de Ha Giang loop! Tijdens deze loop rijd je drie of vier dagen door de prachtigste landschappen, langs de hoogste kalkstenen rotsen, over rivieren en door kleine dorpjes in het uiterste Noorden van Vietnam. Zo noordelijk zelfs, dat zo China in kunt lopen. Bij wijze van dan hè, want China kom je namelijk niet zomaar in. 

Maar echt, dit kan ik je zó aanraden wanneer je door Vietnam reist. Doordat wij midden in het regenseizoen deze tocht maakten, was de natuur groener dan groen. Helaas hebben we de eerste dag wel flink veel regen gehad, maar gelukkig klaarde het de dag erna op en scheen zelfs de zon. Onderweg zie je de mooiste uitzichten én wat ook leuk om te zien is, is hoe Vietnamezen alles op hun scooters vervoeren. Van tv's tot meubels tot geiten tot hun hele gezin, alles kan. Lunchen doe in de kleine dorpjes waar je onderweg door heen komt en slapen doe je bij locals thuis in hun homestays. Ook dat is een hele ervaring, want het Happy Water (rijst- of maiswijn) vloeit hier rijkelijk! 

Meer weten over het rijden van de Ha Giang Loop? In deze blog heb ik alle informatie voor je op een rijtje gezet, van de kosten tot het huren van de motors tot het dragen van de juiste kleding!

#2 Ha Long Bay

Iets anders dat je echt niet mag missen tijdens een reis door Vietnam, is het magische Ha Long Bay. Ha Long Bay staat bij menig persoon op zijn of haar bucket list en dat is helemaal terecht. Wat een prachtige plek met zijn heldergroene water en reusachtige kalkstenen rotsen.

Persoonlijk zou ik aanraden om naar het bijgelegen Lan Ha Bay te gaan in plaats van het mega drukke en toeristische Ha Long Bay. Lan Ha Bay ligt onder Ha Long Bay en ziet er precies hetzelfde uit, net zo mooi dus, het is alleen een stuk minder ontdekt! Nog wel tenminste... Lan Ha Bay bezoek je het makkelijkste vanaf het eiland Cat Ba. Verder is hier niet zo heel veel te beleven, op het Cat Ba National Park en een paar grotten na, maar voor een bezoekje aan Lan Ha Bay is dit zeker de moeite waard. 

Je kunt een excursie van één dag boeken, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een cruise van twee of drie dagen óf je overnacht op één van de onbewoonde eilanden in de baai.

In Ha Long Bay en Lan Ha Bay vind je ook een aantal kleine vissersdorpjes op het water. Zij fokken hun eigen vissen in houden ze in netten in het water. Sommigen hebben zelfs een homestay om wat extra geld te verdienen.

Meer weten over Lan Ha Bay? Lees dan snel deze blog. Hier geef ik je meer info over deze magische plek en lees je alles wat je moet weten. 

#3 Abandoned Waterpark

Hué is een plek die door veel reizigers overgeslagen wordt. Het zou een sfeerloze stad zijn waar weinig te beleven is. Toch kozen wij er voor om wél naar Hué te gaan. De voornaamste reden hiervoor is het Abandoned Waterpark, oftewel het verlaten waterpark, dat vlak buiten de stad ligt. 

In 2003 of 2004 is de bouw van dit park gestart. Ondanks dat hier flink wat geld in geïnvesteerd is, namelijk zo'n drie miljoen euro, is het waterpark om onbekende redenen nooit afgemaakt. Nu 15 jaar later ligt het park er verlaten bij en is het een populaire locatie geworden om te urbexen. Een aantal jaar geleden woonden er zelfs een paar krokodillen in het park die gevoerd worden door toeristen en locals. Om veiligheidsredenen zijn deze dieren inmiddels uit het park verwijderd.

Na veel foto's gezien te hebben, wilden wij de bekende draak wel eens met eigen ogen bekijken. Eigenlijk is het verboden om het park te betreden, maar voor €0,20 per persoon koop je bewakers bij de ingang zo om. 

Wil je meer weten over het verlaten waterpark in Hué? Lees dan deze blog!

#4 Hoi An

De allerleukste stad van Vietnam? Dat is zonder twijfel Hoi An. Hoi An is een gezellig stadje in het midden van Vietnam dat bekend staat om haar lampionnen die door de hele binnenstad hangen. 's Avonds verlichten ze de stad en de rivier. Hoe gezellig!?

In Hoi An vind je leuke restaurantjes, gezellige barretjes én het is de perfecte plek om souvenirs te kopen. Het stikt er namelijk van de leuke souvenirwinkeltjes (en je wil alles hebben). Daarnaast staat Hoi An ook bekend om zijn vele kledingmakers. Wil je dus iets helemaal naar jouw wens laten maken? Dan is Hoi An the place to be. Ook ik kon de verleiding niet weerstaan en heb een top, een rokje en een broek laten maken. 

Nóg een reden om Hoi An te bezoeken is dat deze stad aan zee ligt. Dit maakt Hoi An de perfecte plek om bij te komen van je reis door Vietnam én tegelijkertijd nog een beetje cultuur te snuiven. Het leukste strand van Hoi An is An Bang Beach. Het is zeker niet het mooiste strand van Zuid-Oost Azië, maar het is er wel gezellig en er zijn veel restaurantjes. 

#5 Scooteren door Ninh Binh

Ninh Binh, of eigenlijk het stadje Tam Coc in de provincie Ninh Binh, is ook al zo'n heerlijke plek. De provincie Ninh Binh staat net als Ha Long Bay bekend om zijn kalkstenen rotsen, maar dan vind je deze op het land in plaats van in het water. Ninh Binh wordt daarom ook wel het Ha Long Bay van het land genoemd. 

De leukste plek om te verblijven in Ninh Binh is het dorpje Tam Coc. Je vindt hier fijne hotels en hostels, verschillende winkeltjes en een uitgebreid aanbod aan restaurantjes. Daarnaast is het ook een gezellig stadje én ben je omringd door natuur. 

De leukste manier om Ninh Binh te verkennen is op de fiets of op de scooter, waarmee door de groene rijstvelden en langs de kalkstenen rotsen rijdt. Andere leuke dingen om te doen in Ninh Binh zijn de Mua Caves, de Bich Dong Pagode en een boottocht door Trang An. Verder is hier niet heel veel te doen, maar het is een heerlijke plek om te genieten van de prachtige natuur. 

Wat vond jij het allerleukste om te doen in Vietnam?

Benieuwd naar onze route door Vietnam? Lees dan snel mijn Vietnam Travelguide!