Alles wat je moet weten over Lan Ha Bay

6 november 2019

Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens foto's gezien van Ha Long Bay. Dit prachtige natuurverschijnsel ligt in het noorden van Vietnam en staat bij veel mensen op het lijstje. Ha Long Bay is dan ook vaak de voornaamste reden om het land te bezoeken. Maar dit zorgt er wel voor dat Ha Long Bay inmiddels erg toeristisch is en dat het er druk, heel druk, kan zijn. Wil je Ha Long Bay bezoeken, maar dan minder toeristisch? Ga dan naar Lan Ha Bay!

Ha Long Bay, dé highlight van Vietnam

Ha Long Bay betekent 'where the dragon descends in to the sea' en is voor veel mensen de voornaamste reden om Vietnam te bezoeken. En ik kan ook niet anders dan ze gelijk geven, want Ha Long Bay is echt prachtig. Ha Long Bay is een baai vol met gek gevormde kalkstenen rotsen, variërend van behoorlijk klein tot heel erg groot. Verspreid over heel Ha Long Bay vind je maar liefst 3.500 van deze kalkstenen rotsen en eilanden. De begroeiing op de rotsen en het groene zeewater geven de baai een magisch tintje. Maar doordat Ha Long Bay zo populair is, vind je hier ook veel toerisme. De baai ligt vol met cruiseschepen en echt authentiek is het dus al lang niet meer. 

Moeten we dus maar accepteren dat als we Ha Long Bay willen zien, we vergezeld worden door honderden anderen? Nee! Onder Ha Long Bay ligt namelijk het veel minder bekende Lan Ha Bay,=, maar het is hier net zo mooi, of misschien zelfs nog wel mooier dan in Ha Long Bay. Je moet alleen even nét een klein stukje verder. 

Lan Ha Bay, het kleine zusje van Ha Long Bay

Lan Ha Bay is het kleine en minder bekende zusje van Ha Long Bay. Lan Ha Bay ligt onder Ha Long Bay en is qua natuur en omgeving heel erg vergelijkbaar, alleen dan dus een heel stuk rustiger! Grote kans dat je tijdens een cruise door deze baai maar een enkele andere boot tegenkomt. En hierdoor is het water natuurlijk ook een stuk schoner. Er komen namelijk een stuk minder uitlaatgassen in het water terecht. 

Ha Long Bay is wel een stuk groter dan Lan Ha Bay, maar de dichtheid van het karstgebergte en eilanden is in Lan Ha Bay hoger. Daarnaast vind je hier ook veel meer stranden en grotten én kun je hier zelfs heel goed duiken. 

Hoe bezoek je Lan Ha Bay?

De beste manier om Lan Ha Bay te bezoeken is door een excursie te boeken vanaf het eiland Cat Ba. Wanneer je in Ha Long City verblijft en hier een cruise boekt, kun je er bijna altijd van uit gaan dat je naar het drukke Ha Long Bay gaat en niet naar Lan Ha Bay. Wil je er dus zeker van zijn dat je naar Lan Ha Bay gaat, ga dan naar het eiland Cat Ba. 

Vanuit hier boek je eenvoudig je cruise bij Cat Ba Ventures of Cat Ba Vision. Deze tours zijn erg vergelijkbaar met elkaar. Beide dagtours kosten $30,- en tijdens de tour maak je ongeveer dezelfde stops. Bij de excursie zitten lunch, water en huur van de kayaks inbegrepen. Ook heb je de mogelijkheid om een meerdaagse cruise te boeken. Wij hebben zelf bij Cat Ba Ventures geboekt. 

Daarnaast is het ook mogelijk om van uit Hanoi een cruise te boeken door Lan Ha Bay of Ha Long Bay. Dit kan vaak via je hotel of hostel, maar er zijn ook genoeg excursiebureaus te vinden die deze cruises aanbieden. Wel even goed zoeken of je de beste deal gevonden hebt, want met ruim 850 excursiebureaus in Hanoi zit er veel verschil in de kwaliteit tussen de cruises. 

Een cruise door Lan Ha Bay

En dan is het tijd om Lan Ha Bay echt te bezoeken! Rond een uur of 8 moeten we bij Cat Ba Ventures zijn en vervolgens worden we naar de haven van Cat Ba gebracht. Hier stappen we de boot op en krijgen we eerst een korte uitleg over Lan Ha Bay en de excursie zelf. Vervolgens is het tijd om het zonnedek op te gaan en te genieten van de prachtige uitzichten over de baai.

De eerste stop is bij een kleine viskwekerij. Verspreid over de hele baai vind je drijvende dorpjes en viskwekerijtjes. De mensen wonen in een eenvoudig huisje en leven van de opbrengsten van hun gekweekte vis. 

Een duik in het groene water van Lan Ha Bay mag natuurlijk ook niet ontbreken! Na de viskwekerij bezocht te hebben, wordt er aangemeerd vlakbij een verlaten strandje en is het tijd om te zwemmen. Waaghalzen springen van de bovenste verdieping van de boot zo het water in. Ook kayakken door Lan Ha Bay hoort bij deze excursie. We peddelen door verlaten baaien en lage grotten. Lunchen doen we op de boot en tegen het einde van de middag varen we via Ha Long Bay weer terug naar Cat Ba.

Een cruise door het prachtige Lan Ha Bay kan ik dan ook zeker aanraden! De excursie was goed geregeld en ook nog eens voor een fijn prijsje. Heb je langer de tijd? Boek dan zeker een cruise van één of twee nachten om nog meer van deze prachtige plek te kunnen ontdekken. 

Benieuwd hoe wij Lan Ha Bay gecombineerd hebben in onze Vietnam reis? Neem dan zeker een kijkje in mijn Vietnam Travelguide!