Thailand Travelguide voor 2,5 week 

25 september 2019

Thailand is ontzettend groot en mooie bezienswaardigheden vind je verspreid over het hele land. Al zou je hier zes weken voor uit trekken, je hebt aan het einde nog steeds niet alles gezien. Toch is het zeker de moeite om ook voor 2,5 week (bijna 3 inclusief heen- en terugreis) naar Thailand te trekken. Want Thailand is een prachtig en divers land met heerlijk eten, prachtige natuur en lieve mensen. Benieuwd naar onze route voor 2,5 week? Lees dan snel verder! 

Dag 1 t/m 3 Bangkok

We beginnen de reis in Bangkok, een geweldige stad vol met tempels en heerlijk streetfood. Iets wat je tijdens je verblijf in Bangkok zeker moet doen, is een dagje tempel hoppen en de mooiste tempels van de stad bezoeken. Vooral de tempels Wat Phra Kaew, Wat Pho, Wat Arun en Wat Benchamabophit zijn zeker de moeite waard. Hier lees je meer over in mijn blog De mooiste tempels van Bangkok

Ook fietsen door de stad is super leuk. Wij hebben dit geboekt via Bangkok Biking en hebben de Colours of Bangkok tour gedaan. Zeker een aanrader! 

Wat je ook zeker gezien moet hebben? China Town! Je vindt hier niet alleen de meest protserige souvenirs, maar ook geurige specerijen en Chinese delicatessen. Duik dan ook zeker één van de vele zijstraatjes in om dit alles te ontdekken en te proeven. 

De beste manier om je verblijf in Bangkok af te sluiten is op één van de vele rooftopbars in de stad. Let wel even op dat je er eentje uitkiest zonder strenge dresscodes. Bij sommige rooftopbars kom je namelijk niet binnen in een korte broek en op sneakers of slippers! 

Slapen in Bangkok

Slapen in Bangkok doe je bij Rambuttri Village Plaza of bij Eastin Makkasan. 

Rambuttri ligt heel centraal in Bangkok en met een half uurtje lopen sta je bij Wat Phra Kaew, het Grand Palace of Wat Pho. Daarnaast is Rambuttri een gezellig wijkje en je vindt er verschillende restaurantjes, street food kraampjes en winkeltjes. 

Eastin Makkasan is wat luxer dan Rambuttri en beschikt zelfs over een wellnesscenter. Daarnaast is het ontbijtbuffet super uitgebreid. Het nadeel is wel dat het hotel wat verder weg gelegen ligt van de grote bezienswaardigheden. 

Meer weten over Bangkok of over deze twee hotels? Neem dan een kijkje bij mijn Cityguide Bangkok, want daar vertel ik er uitgebreider over.

Dag 4 Floating market & Hellfire Pass

Vervolgens is het tijd om de drukte van de stad te verlaten. Voor de komende dagen hebben we een privéchauffeur die inbegrepen zat bij onze rondreis, maar je kunt ook eenvoudig zelf een minivan, bus of treinreis boeken via sites als bijvoorbeeld www.12go.asia, 

De eerste stop is een floating market vlakbij Kanchanaburi. Helaas vonden we dit een beetje tegenvallen. Het is ten eerste behoorlijk prijzig (omgerekend ongeveer €60,- voor één uur) en ten tweede leek het puur voor toeristen opgezet. Je werd echt gepusht om dingen te kopen en met nee namen ze geen genoegen. Daarnaast hadden we ook verwacht meer eten te zien op de markt, maar dit hebben we nauwelijks gezien. Als laatste zaten de bootjes echt mega oncomfortabel en was ik stiekem blij dat we na 45 minuten al terug waren in plaats van een uur. Misschien dat het er op andere markten anders aan toe gaat, maar deze was in ieder geval geen aanrader. 

De volgende stop is de Erebegraafplaats in het centrum van Kanchanaburi. Op de begraafplaats liggen onder andere Nederlandse, Britse en Australische soldaten die overleden zijn tijdens het bouwen van de beruchte spoorlijn tussen Thailand en Birma (Myanmar). Deze spoorlijn werd in opdracht van de Japanners gebouwd en hiervoor werden krijgsgevangenen en dwangarbeiders ingezet. Eerst werden de doden naast het spoor begraven, maar later zijn ze (her)begraven op een aantal erebegraafplaatsen. In totaal heeft het bouwen van de spoorlijn aan 80.000 tot 100.000 mensen het leven gekost, waaronder aan 7.000 Britten, 4.500 Australiërs en 3.000 Nederlanders. 

Vervolgens gaan we naar de Hellfire Pass, één van de plekken waar al deze ellende plaats heeft gevonden. Je ziet hier een stuk van de kloof die de krijgsgevangenen en dwangarbeiders uitgegraven hebben. Naast de kloof is er een klein museum waarin meer verteld werd over onder andere de erbarmelijke omstandigheden waarin de arbeiders en gevangen leefden. Er werd in ploegen van 16 tot 18 uur per dag gewerkt en omdat er vaak te weinig explosieven waren om de kloof uit te kunnen graven, moest een groot gedeelte met hamer en beitel gedaan worden. En dat allemaal op een klein beetje rijst per dag, in extreme hitte en hoge luchtvochtigheid. Hierdoor heersten er vele tropische ziektes zoals cholera en malaria langs de dodenspoorlijn, zoals dit traject ook wel genoemd wordt. Een heftig en indrukwekkend stukje geschiedenis dus! 

Dit stukje van de kloof ligt vlakbij het museum en is dus niet zover lopen. Als je meer wil zien, kun je ook het 4 km lange wandelpad nemen over het pad waar ooit de spoorlijn lag. Het is een flinke wandeling, dus zorg voor voldoende water en goede schoenen! 

Dag 5 Erawan Watervallen & River Kwai

Voor vandaag staat er gelukkig iets leukers op de planning, namelijk de Erawan watervallen! De Erawan watervallen liggen in het Erawan National Park en zijn zeker een bezoekje waard. De Erawan waterval is eigenlijk één grote waterval die bestaat uit zeven niveau's. Je kunt helemaal naar boven klimmen en met ieder niveau dat je stijgt, wordt de waterval mooier en mooier: smaragdgroene wateren in een super groene omgeving. En wat het allemaal nog leuker maakt, je mag overal zwemmen! Zorg wel voor een paar sneakers en voldoende water, want de klim naar het hoogste niveau bedraagt 1,5 km en je doet hier zeker wel een uur over. Ook waterschoentjes zijn handig, want in het water zwemmen visjes die aan je tenen gaan knabbelen. Niet prettig!

We eindigen de dag met een bezoekje aan Bridge over the River Kwai. Deze brug was onderdeel van de spoorlijn Thailand - Birma. Vandaag de dag zijn de brug én het spoor nog steeds intact en in gebruik. Persoonlijk vond ik dit een beetje tegenvallen, maar dat was vooral omdat het er gigantisch druk was. 

Slapen in Kanchanaburi 

Tijdens ons verblijf in Kanchanaburi hebben we overnacht in twee verschillende hotels: River Kwai Jungle Rafts en Pung Waan Resort en Spa.

River Kwai Jungle Rafts is een hotel gelegen op het water en bestaat uit kamers die drijven op vlotten. Alle vlotten zijn aan elkaar gemaakt. De kamers zijn eenvoudig ingericht en beschikken gelukkig allemaal over een eigen badkamer, maar hebben geen stroom. 's Avonds is het dus pikkedonker. Dat is wel even wennen! Het leuke van deze rafts is dat je zo vanaf je balkonnetje de rivier in kunt springen om te zwemmen. Daarnaast is de omgeving echt prachtig. 

De tweede avond sliepen we in Pung Waan Resort en Spa, een hotel met een mooi zwembad, een fijn restaurant en grote kamers. 

Dag 6 Ayutthaya & nachttrein naar Chiang Mai

Vanuit Kanchanaburi rijden we door naar Ayutthaya. In de stad Ayutthaya vind je ontzettend veel tempels en ruïnes. Dat komt omdat Ayutthaya meer dan 400 jaar lang de hoofdstad is geweest van Siam, het voormalige Thailand. Helaas is de stad in 1767 voor een groot gedeelte verwoest door het Birmese leger, maar gelukkig is er toch nog genoeg te zien in Ayutthaya. En eerlijk is eerlijk, de ruïnes hebben ook wel wat, toch? 

Doordat er zoveel verschillende tempelcomplexen te vinden zijn in Ayutthaya (en eerlijk is eerlijk, doordat het ruïnes zijn, lijken ze allemaal op elkaar), weet ik helaas niet meer precies welke tempels we bezocht hebben. De twee tempels die ik me nog wel kan herinneren, zijn Wat Chaiwatthanaram en Wat Ratchaburana. Wat Chaiwattharam is een groot complex en ligt aan de Chao Phraya rivier. Dit zorgt ervoor dat deze tempel beschouwd wordt als één van de mooiste van Ayutthaya en daar ben ik het ook wel mee eens. Deze tempel is gebouwd door de Khmer en wordt daardoor ook wel eens vergeleken met Angkor Wat in Cambodja. 

Het leuke aan Wat Ratchaburana is dat je deze tempel nog mag beklimmen. Ratchaburana ligt naast publiekstrekker Wat Phra Mahathat, maar is veel rustiger en eigenlijk ook veel mooier. 

Omdat wij nog steeds een privé chauffeur tot onze beschikking hadden, reed hij ons van tempel naar tempel. Maar wat eigenlijk veel leuker is, is om fietsen te huren en zelf fietsend van tempel naar tempel te gaan. Hierdoor kun je zelf het tempo bepalen en heb je de vrijheid om zelf te kiezen welke tempels je gaat bezoeken. 

Naast tempels is er niet zoveel te beleven in Ayutthaya. Ik zou Ayutthaya dan ook bezoeken als dagtrip vanuit Bangkok of zoals wij hadden gedaan, op doortocht. Het is zeker niet de moeite waard om hier een nachtje te blijven slapen. Wij nemen 's avonds de nachttrein naar Chiang Mai. 

Dag 7 t/m 9 Chiang Mai

De volgende ochtend komen we rond 9 uur aan op het treinstation van Chiang Mai. Hier worden we opgehaald en naar het hotel gebracht. We frissen ons wat op, rusten wat uit en gaan daarna brunchen bij een leuk tentje vlakbij het hotel. Ons hotel ligt vlakbij één van de stadspoorten en daarmee het oude centrum van Chiang Mai, dus na nog geen 10 minuten lopen staan we in het centrum. Helaas is het heel slecht weer, dus we brengen onze dag door met slenteren door de stad.

Omdat de regen blijft aanhouden, bezoeken we het Lanna Folklife Museum. Het is een mooi museum, maar als het droog is zijn er veel leukere dingen om te doen in Chiang Mai. 

's Avonds bezoeken we de Chiang Mai Night Market. Dit is de grootste markt van Chiang Mai en deze vindt iedere zondagavond plaats. Vanaf een uur of half 5 worden de straten afgesloten en worden kraampjes opgebouwd. Je vindt hier talloze souvenirtjes en streetfood kraampjes. We besluiten daarom om deze avond het Thaise streetfood te proberen en bestellen bij verschillende kraampjes allerlei lekkernijen. Jammie! De markt is zelfs zo groot dat we niet eens alles gezien hebben. Wel hebben we weer een aantal mooie souvenirtjes kunnen scoren. 

De volgende dag regent het helaas nog steeds. Wel trekken we er op uit en nemen we een Songthaew naar de tempel Doi Suthep. Een Songthaew is een klein busje met achterin twee banken waarbij je tegenover elkaar zit. De songthaews zijn meestal rood van kleur en worden daarom ook wel de rode taxi's genoemd. Voor 1000 Baht worden we naar Doi Suthep gereden én weer terug gebracht. 

Doi Suthep is een prachtige tempel waarvoor je eerst een gekleurde, met draken versierde trap op moet klimmen. Vanaf de tempel zou je ook een mooi uitzicht over Chiang Mai moeten hebben. Helaas zien we hier niet veel van door de regen en valt ook de schoonheid van Doi Suthep een beetje in het water. 

Later op de dag bezoeken we nog twee tempels in het centrum van Chiang Mai: Wat Phra Singh en Wat Chedi Luang. Beiden ook prachtige tempels en zeker het bezoeken waard.

Iets wat je ook zeker moet doen als je in Chiang Mai bent, is het bezoeken van de Sticky Waterfalls. Officieel heten deze watervallen Bua Thong, maar ze hebben de bijnaam sticky gekregen omdat de rotsen niet glad zijn waardoor je ze makkelijk kunt beklimmen. Neem dan ook zeker je zwemkleding mee! 

Op onze laatste volle dag in Chiang Mai is het eindelijk zo goed als droog en besluiten we om hier heen te gaan. We nemen weer een songthaew en na een uurtje staan we bij de watervallen. Het is oprecht heel erg leuk om van boven naar beneden te klimmen. Er zouden eigenlijk drie niveaus zijn, maar wij hebben alleen de bovenste twee beklommen. De eerste waterval ging heel makkelijk en was inderdaad echt niet glad. De tweede was wel een stuk lastiger, vooral het laatste gedeelte werd erg glad en je moest dus ook goed opletten!

Het is eigenlijk de bedoeling dat je van beneden naar boven klimt, maar veel toeristen klimmen ook van boven naar beneden. Dat kan het ooit  wat lastiger maken om veilig boven te komen. 

Wil je weten waar je moet eten en hoe je je verplaatst in Chiang Mai? Lees dan snel mijn Chiang Mai Cityguide!

Dag 10 Reisdag naar Khao Sok

De volgende dag is het tijd om Chiang Mai te verlaten en vliegen naar Surat Thani in het zuiden van Thailand om van daar uit door te gaan naar Khao Sok National Park. Khao Sok is één van de oudste regenwouden ter wereld. Het bekendste gedeelte van Khao Sok is het Cheow Lan Lake dat tussen de kalkstenen rotsen ligt. 

Slapen in Khao Sok

In Khao Sok verbleven we in een prachtig hotel, namelijk in Montania Lifestyle Hotel. Het hotel beschikt over een prachtig zwembad met uitzicht op de kalkstenen rotsen en de Pad Thai uit het restaurant was één van de lekkerste die ik gegeten heb. Ook het ontbijt was goed, niet heel uitgebreid, maar wel fruit, toast met jam, bacon, pancakes en gebakken eitjes.

Dag 11 & 12 Khao Sok

Op onze eerste dag in Khao Sok National Park besluiten we om de lake tour te doen. Alle excursies kun je gewoon bij je hotel boeken dus dat hebben wij ook gedaan. Je kunt deze tour in één dag doen, maar je kunt ook een overnight lake tour boeken, wat betekent dat je de nacht doorbrengt in (vrij primitieve) hutjes op het meer. Wij besloten om één dagje te gaan. 

De tour begint met een boottochtje van ongeveer een uur over het meer. Vervolgens ga je of eerst kayakken, zwemmen en lunchen en daarna naar de grotten of andersom. Voor deze grotten moet je nog een stukje wandelen door de jungle, maar het pad is redelijk waardoor je niet hoeft te klimmen en klauteren. Alleen wanneer het flink heeft geregend moet je oppassen, want dan kan het behoorlijk glad worden. Vervolgens vaar je met een soort vlot naar de grotten toe. Helaas zat het weer niet helemaal mee en wat het behoorlijk grauw en grijs, maar ondanks dat was de natuur echt prachtig. 

De volgende dag is het weer helaas nog slechter waardoor we een beetje rondhangen bij het hotel. Maar er is natuurlijk nog veel meer leuks te doen. Zo kun je gaan tuben op de rivier of een een trekking door de jungle doen. 

Meer weten over Khao Sok? Lees dan snel deze blog! 

Dag 13 Reisdag naar Koh Tao

Vandaag reizen we van Khao Sok naar het eiland Koh Tao. Dit doen we door te rijden naar de pier van Surat Thani en vervolgens nemen we daar de ferry naar Koh Tao. De ferry doet er ongeveer 4 uur over om vanaf Surat Thani tot Koh Tao te komen. Je bent dus eigenlijk de hele dag kwijt aan reizen van Khao Sok naar Koh Tao. Houdt er daarnaast ook rekening mee dat de ferry geen pretje is en bijna iedereen zeeziek wordt.

Dag 14 t/m 17 Koh Tao

Gelukkig is die helse boottocht het allemaal waard, want Koh Tao is prachtig! We verblijven hier 4 dagen en genieten van alle mooie stranden die er te vinden zijn. We bezoeken zelf Tanote Bay en Sairee Beach, boeken een snorkelexcursie en chillen de laatste dag bij het strand van het resort. 

Als je van snorkelen houdt, is Tanote Bay zeker een aanrader. Zodra je de zee in stapt, sta je al meteen tussen het koraal. Wel even oppassen dus dat je je voeten hier niet aan open haalt. In het begin is het water nog vrij troebel, maar na een meter of 4 wordt het heel helder. Toen ik mijn hoofd onder water stak, zag ik al meteen twee zwartpuntrifhaaitjes. Verder spot je hier de mooiste gekleurde vissen, van heel klein tot heel groot, heb ik een prachtige pijlstaartrog gezien en later nóg een haaitje. 

Sairee Beach is vooral een heel mooi wit zandstrand met verschillende restaurantjes en barretjes. Om te snorkelen is dit niet zo'n geschikte plek, maar je kunt hier kayaks huren en suppen en gewoon genieten van het prachtige witte strand.

Wat ook zeker een aanrader is, is het boeken van een snorkeltour. Boek deze dan wel bij een local in plaats van bij een excursiebureautje. Wij hebben getwijfeld wat we zouden doen, maar hebben uiteindelijk via een excursiebureau geboekt en hadden daar achteraf spijt van. Het was allemaal super goed geregeld, maar wel heel erg massaal: we zaten met bijna 100 man op de boot. Wanneer je bij een local boekt, ben je de enige en kun je dus ook stoppen waar je wil en wanneer je wil.

Tijdens de tour hebben we Koh Nang Yuan Island bezocht en stops gemaakt bij onder andere Shark Bay en Mango Bay.

Meer weten over Koh Tao? Lees dan zeker even mijn Koh Tao Travelguide

Eten op Koh Tao

Op Koh Tao vind je veel restaurantjes met meer Westerse prijzen, maar gelukkig zijn er ook genoeg eetgelegenheden waar je wel voor een klein prijsje heerlijk kunt eten! Mijn drie favorieten zijn Coconut Monkey, Bam Bam en P. Oys.

Slapen op Koh Tao

Een super fijne slaapplek op Koh Tao is Sensi Paradise Resort. Sensi Paradise ligt op een kleine tien minuutjes rijden van de pier, beschikt over twee mooie zwembaden én ligt direct aan het strand. Daarnaast zijn de bungalows super ruim en heb je een fijn, groot balkon. Het ontbijt is uitgebreid en lekker. 

Dag 18 & 19 Reisdag naar Bangkok & naar NL

En dan is het tijd om terug te reizen naar Bangkok. We doen dit met de ferry naar Chumphon en reizen vervolgens met de bus verder naar Bangkok. Ook dit is weer een lange tocht. De ferry vertrok 's ochtends om 10.15 uur en we kwamen om 21.00 uur pas aan in Bangkok.

Helaas zit de volgende dag de rondreis door Thailand er alweer op en vliegen we terug naar Nederland.

Met deze route zie je in korte tijd vrij veel van het land zonder dat je je hoeft te haasten. Heb je langer de tijd? Kijk dan ook eens naar Pai en Chiang Rai in het noorden van Thailand of voeg een extra eiland, zoals Koh Samui of Koh Phangan toe aan je rondreis!