Alles wat je moet weten over Khao Sok National Park

13 november 2019

Een van de mooiste plekken van Thailand? Dat is Khao Sok National Park. Als je in het zuiden van Thailand bent, mag een bezoekje aan Khao Sok dan ook eigenlijk niet ontbreken. Wil je weten wat je er allemaal kunt doen, hoe je dit regelt en hoe je er komt? Lees dan snel verder!

Wat is Khao Sok?

Khao Sok is met zijn 160 miljoen jaar één van de oudste regenwouden van de wereld. In Khao Sok vind je kalkstenen rotsen, watervallen, grotten en het bekende Cheow Lan Lake. Daarnaast vind je in Khao Sok een grote variëteit aan wildleven, dat je met een beetje geluk tijdens een tour door het park kunt spotten. Ondanks dat Khao Sok steeds populairder wordt bij reizigers, is het er (gelukkig!) nooit heel erg druk. 

Tours Khao Sok

Het is mogelijk om Khao Sok National Park op eigen houtje te bezoeken, maar ik zou zeker een excursie aanraden. Met een excursie kun je zoveel meer zien en krijg je achtergrond informatie over het park. De excursies kun je op twee manieren boeken: of je boekt een excursie vanuit het hotel/hostel waar je overnacht of je gaat naar de ingang van het park en boekt ter plekke bij een van de excursiebureautjes de excursie die je graag wil doen. Het voordeel van het boeken via je hotel/hostel is dat je zelf geen vervoer hoeft te regelen naar de ingang van het park, maar het nadeel hiervan is wel dat je beperkt bent tot de excursies die zij aanbieden. Daarnaast ben je op deze manier ook vaak een stuk duurder uit. 

Er zijn verschillende excursies die je kunt ondernemen. Zo kun je een trekking door de jungle maken op zoek naar het wildlife, de grotten bezoeken, tuben op de rivier of de lake tour over het Cheow Lan Lake boeken. 

Een aanrader is de Cheow Lan Lake tour. Je kunt ervoor kiezen om de tour in één dag te doen, maar je kunt er ook voor kiezen om te overnachten in één van de drijvende hutjes op het meer.

De tour begint met een boottocht over het prachtige meer. Vanaf hier heb je goed zicht op de grote kalkstenen rotsen en kun je de mooiste foto's maken. Vervolgens vaar je naar de drijvende hutjes en is er tijd om te zwemmen en/of kajakken. Ook staat er een uitgebreide lunch klaar. In de middag bezoek je een grot. Heb je de tour met overnachting geboekt, dan gaat het allemaal op een iets rustiger tempo en zit er vaak ook nog een night safari bij. Zelf hebben wij de eendaagse tour gedaan, maar mocht je meer tijd hebben dan zou ik zeker voor twee dagen gaan. 

Ga je de jungle in, dan is het verstandig om een lange broek en lange sokken te dragen tegen bloedzuigers en ander ongewenst gespuis. Zoals je op de foto kunt zien, was ik hier niet echt op voorbereid en droeg ik een rokje... Wij zijn niet echt diep de jungle in geweest en hebben hier dus gelukkig ook geen last van gehad. Kijk dus van te voren even goed in hoeverre je de jungle in gaat en baseer dan daar je kleding op, want in mijn geval ging het dus ook prima met blote benen. Achja, met een paar fijne sneakers (bij voorkeur geen wit) kom je ook al een heel eind.

Verblijf Khao Sok

Een mooi hotel in Khao Sok is het Montania Lifestyle Hotel. Het hotel beschikt over een prachtig zwembad met uitzicht op de kalkstenen rotsen en de Pad Thai uit het restaurant was één van de lekkerste die ik gegeten heb. Ook het ontbijt was goed, niet heel uitgebreid, maar wel fruit, toast met jam, bacon, pancakes en gebakken eitjes.

Het hotel ligt in het 'dorpje' Khao Sok. Tussen aanhalingstekens, want een echt dorpje is het niet, het is meer een lange straat met hotels/hostels, restaurantjes en een paar winkeltjes. Maar het is er wel gezellig en voor één of twee nachten zeker prima! Ook vind je hier de eerste ingang van het park en kun je vanaf hier het park zelfstandig bezoeken. 

Hoe kom je in Khao Sok?

De makkelijkste manier om in Khao Sok te komen is door een binnenlandse vlucht te boeken naar Surat Thani of Phuket. Vanaf het vliegveld neem je dan de bus naar Khao Sok. 

Daarnaast is het mogelijk om ook met de nachtbus vanuit Bangkok naar Khao Sok te gaan. Of je boekt een combinatie ticket vanaf één van de eilanden. Daarmee vaar je eerst naar het vaste land en vervolgens ga je met de bus naar Khao Sok. 

Benieuwd naar onze route naar Thailand en hoe wij Khao Sok gecombineerd hebben? Lees dan zeker mijn Thailand Travelguide!