Wat kost 2,5 week backpacken in Vietnam?

16 oktober 2019

Laten we even eerlijk zijn... Iedereen is toch altijd super benieuwd naar wat iets gekost heeft? Zeker de kosten van een verre reis zijn interessant, want vaak denken mensen bij een verre reis aan grote bedragen. Je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wil, maar het hoeft helemaal niet zo duur te zijn als je van te voren misschien zou denken. Zeker als je naar een land gaat dat een stuk goedkoper is dan Nederland, vallen de kosten al snel mee. In deze blog heb ik alle kosten die wij gemaakt hebben tijdens 2,5 week in Vietnam voor jullie op een rijtje gezet. Benieuwd? Lees dan snel verder! 

Vliegtickets

Eén van de eerste dingen waar je geld aan uitgeeft, is natuurlijk het vliegticket. Nu was ons vliegticket behoorlijk aan de prijs, wij hebben namelijk €585,- per persoon voor een enkeltje Brussel - Hanoi met Qatar Airways betaald. We hebben een enkele reis geboekt omdat we allebei (ik ging met mijn vriend) op een ander moment terug zouden vliegen vanaf Bangkok. Achteraf gezien was een retourtje naar Bangkok waarschijnlijk veel goedkoper geweest, maar daar hebben we op het moment van boeken niet echt bij stilgestaan. Maar als je een beetje goed zoekt, vind je voor ongeveer deze prijs ook zeker wel een retourtje. 

Vervolgens hebben we tijdens de reis nog één vlucht gemaakt, namelijk van Da Nang naar Bangkok. Dit ticket heeft ons inclusief bagage €56,- per persoon gekost. 

Visum

Vervolgens moet je een visum aanvragen. Wij hebben dit via de officiële site gedaan en dit kost €23,50 per persoon

Slapen

Dan moet er natuurlijk ook nog geslapen worden. Gelukkig kan dit heel goedkoop in Vietnam en kostte onze duurste overnachtingen ons maar €15,- per persoon per nacht. Dit was inclusief ontbijt én een zwembad. Bij een accommodatie betaalden we zelfs maar €13,- per persoon per nacht en hadden we ook nog eens een mega luxe badkamer mét bad. 

In totaal waren we dan ook nog geen €293,- voor twee personen kwijt, inclusief ontbijt. Dit komt neer op €146,50 per persoon. Wel scheelt het dat we één keer de nachtbus genomen hebben en één keer de nachttrein. Hier spaar je natuurlijk ook weer een overnachting mee uit. Voor het gemak en voor de eindbereking deel ik het bedrag wel door 16 en niet door 14. Per dag kom je dan uit op €9,15 per persoon

Eten & drinken

Ook eten kost heel weinig in Vietnam. Omdat wij helaas niet zo'n fan waren van het Vietnamese eten, hebben we veel westers gegeten. Je bent dan wel duurder uit dan wanneer je alleen maar Vietnamees zou eten, maar nog is het hartstikke goedkoop. 

In totaal hebben we voor twee personen €306,56 uitgegeven aan eten. Dit komt neer op €153,28 per persoon, gedeeld door 16 dagen is dat €9,58 per dag. 

Hieronder vallen lunch en avondeten, maar ook snacks en drankjes tussendoor. Ontbijt niet, want dit zat al bij onze overnachtingen inbegrepen. 

Vervoer

Iets wat wel wat prijziger is, is het vervoer. Aan busreizen, taxi's en de nachttrein, tanken, scooter/motorhuur en verzekeringen hebben we bijna net zoveel uitgegeven als aan alle overnachtingen en al het eten. 

In totaal waren we €293,93 kwijt voor het vervoer. Dit is €146,97 per persoon, weer gedeeld door 16 dagen is dat €9,19 per dag.

Excursies & leuke dingen

Ook worden er natuurlijk nog leuke dingen gedaan! Het meeste hebben we op eigen houtje ondernomen, maar we hebben ook twee keer een excursie geboekt. We hebben een cruise door Lan Ha Bay gemaakt en we hebben een kookworkshop gevolgd. Hier waren we per persoon in totaal €51,41 aan kwijt. 

De kosten om leuke dingen te doen op eigen houtje te ondernemen, zijn dan weer extreem laag. Het meeste kost namelijk niets of heel weinig en ook entree is vaak maar €1 of €2 per persoon. In totaal hebben we hier €47,08 aan uitgegeven, dit komt neer op €23,54 per persoon

In totaal hebben we per persoon €74,95 uitgegeven aan excursies en leuke dingen. Dit komt neer op €4,68 per dag.

Overig

Dan is er nog de categorie 'overig'. Onder deze categorie vallen de parkeerkosten voor de scooter/motor, het huren van handdoeken of strandbedjes, het laten wassen van onze kleding en het kopen van een simkaartje. 

In totaal hebben we hier €32,30 aan uitgegeven, wat €16,15 per persoon is en €1,01 per dag

Dagbudget

Als je alles bij elkaar op telt, kom je per dag op een bedrag van €33,61 per persoon per dag uit. Helemaal niet slecht dus! 

Totaal

Wanneer je het bedrag dat we per persoon per dag uitgegeven hebben weer maal 16 doet, kom je op een totaal bedrag van €537,75. Dit hebben we in totaal uitgegeven in 2,5 week per persoon.

Tel daar het bedrag van de vliegtickets en het visum bij en op en je komt uit op een bedrag van €1202,42. En dit had nog een stuk minder kunnen zijn! Zoals je kunt zien de kostenposten voor de overnachtingen, het eten en het vervoer het hoogste. Op vervoer kun je niet echt besparen, want je zal toch van A naar B moeten komen, maar op de andere twee kostenposten kun je wél makkelijk besparen. Wij hebben er namelijk voor gekozen om steeds in hotels te slapen, op een paar nachten homestays na, maar we hadden er ook voor kunnen kiezen om in hostels te slapen. Daarnaast is het ook een stuk goedkoper om Vietnamees te eten in plaats van Westers, maar omdat wij het Vietnamese eten dus niet zo lekker vonden, hebben we voornamelijk gekozen voor Westers eten. Dit zijn dan ook de twee punten waar je het meeste op kunt besparen. 

Een rondreis door Vietnam (of een ander Aziatisch land) hoeft dus helemaal niet zo duur te zijn! Het vliegticket is een grote kostenpost, maar alle andere kosten vallen reuze mee. Wat had jij verwacht dat we voor 2,5 week ongeveer kwijt zouden zijn?

Meer weten over Vietnam? Neem dan snel een kijkje tussen mijn Vietnam blogs! Hier vind je onder andere een Vietnam Travelguide met voorbeeld route, meer informatie per plaats én de 5 leukste dingen om te doen in Vietnam