Hué Cityguide

15 januari 2020

Hué is een van de meest ondergewaardeerde plekken in Vietnam als je het mij vraagt. Oké, het is niet de allerleukste plek in Vietnam om te verblijven, maar het is echt wel de moeite waard om hier één a twee dagen te verblijven, zeker omdat je praktisch gezien bijna altijd langs/door Hué komt als je van noord naar zuid reist of andersom. In deze blog laat ik je zien dat Hué wél een leuke stad is en vertel ik je meer over de hoogtepunten van deze bijzondere plek. 

Keizerlijke hoofdstad Hué

Tussen 1802 en 1945 was Hué de keizerlijke hoofdstad van Vietnam. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Hué is dan ook de Verboden Stad, maar hierover later meer. De stad is rijk aan historie, cultuur en het eten is er heerlijk. Een heel andere stad dan het gezellige Hoi An of het bruisende Hanoi, maar ondanks dat is deze stad op zijn eigen manier heel leuk. 

Eén dag in Hué 

Heb je, net als wij, één dag in Hué te besteden? Dan zijn er een aantal bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen. 

Abandoned Waterpark Hué 

De eerste bezienswaardigheid is het Abandoned Waterpark, dat op ongeveer 20 minuten van de stad af ligt. Het park is eenvoudig te bereiken per scooter, maar je kunt er ook heen met de taxi. Nadat je de zogenaamde bewakers omgerekend €0,20 heb betaald, mag je het park betreden en na een klein stukje lopen kom je de welbekende draak tegen. Nog een stukje verder vind je een zwembad en de glijbanen. Ook is er een tribune te vinden, maar deze hebben wij helaas gemist. Door het hele park hangt een mysterieuze sfeer en je komt bijna geen andere mensen tegen.   

Na ongeveer een uurtje heb je alles wel gezien en is het tijd om terug te scooteren naar de stad. Onderweg kom je nog wat tempels tegen, dus neem hier ook zeker even een kijkje. 

Lunch bij DMZ Bar

Inmiddels is het alweer lunchtijd en een leuke plek hiervoor is de DMZ Bar. DMZ staat voor Demilitarized Zone, de scheidingslijn tussen Noord en Zuid Vietnam ten tijde van de Vietnam Oorlog. DMZ Bar is dan ook ingericht in militaire stijl. Niet alleen krijg je hier een gratis geschiedenislesje, je kunt hier ook heerlijk eten. En mocht je het Vietnamese eten een beetje zat zijn, er staan ook westerse gerechten op de kaart.

Imperial City Hué

Vervolgens is het tijd voor de Verboden Stad, oftewel Imperial City, van Hué. Hue Imperial City ligt aan de noord oever van de Perfume River. Het complex is zo groot dat je hier uren kunt rondlopen en eigenlijk nog steeds niet alles hebt gezien. Ook als je net als wij geen mega geschiedenis fan bent, is het zeker het bezoeken waard. De gebouwen zijn namelijk prachtig en erg kleurrijk. Gelukkig is het grootste gedeelte nog in goede staat, maar vanwege het oorlogsverleden zijn er ook ruïnes te vinden. Wat het extra bijzonder maakt, is dat deze plek op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. 

Leuk weetje: de Verboden Stad in Beijing, China, vormde een grote inspiratiebron voor de Verboden Stad van Hué. 

Voor de Imperial City betaal je een entreeprijs van 150.000 VND per persoon. Kom je met de fiets of scooter? Dan betaal je 10.000 VND voor het parkeren.

Varen over de Perfume River

Hierna is het tijd voor een wat relaxtere activiteit: namelijk een tochtje met de drakenboot over de Perfume River! Tijdens deze boottocht heb je een prachtig uitzicht op de oever en vaar je niet alleen door Hué, maar ook langs kleinere dorpjes.

The Rustic Kitchen & Chill Bar 

's Avonds kun je heerlijk eten bij The Rustic Kitchen & Chill Bar. Naast allerlei Vietnamese gerechten, serveren ze ook lekkere pizza's en cocktails. Zeker een aanrader! Wel erg toeristisch, maar ach, dat mag best voor een keertje. 

Dit restaurantje bevindt zich in een gebied met meerdere restaurants en souvenirwinkeltjes. Het nachtleven is alles behalve bruisend in Hué, maar het is wel leuk om ergens anders nog een drankje te doen, vaak voor Happy Hour tarief!

Meer tijd in Hué?

Naast bovenstaande activiteiten/bezienswaardigheden is er nog zoveel meer te zien in Hué. Vooral als je geïnteresseerd bent in de oorlog en de Vietnamoorlog in het speciaal zit je hier goed. 

DMZ tour

Vanuit Hué is het namelijk mogelijk om een DMZ tour te boeken. Tijdens deze tour bezoek je de Demilitarized Zone. En om goed uit te kunnen leggen wat de DMZ precies inhoudt, duiken we even de geschiedenis in. De DMZ was tussen 1954 en 1976 een gebied van enkele kilometers breed aan weerszijden van de scheidingslijn en komt voor uit de Akkoorden van Geneve in 1954 om de Democratische Republiek van Vietnam te verdelen in twee helften. Zoals je waarschijnlijk wel weet, was het noorden van Vietnam bezet door China en de Sovjet-Unie en het zuiden door de Amerikanen en Fransen. Het Akkoord van Genève was een mondelinge overeenkomst tussen de Fransen en communisten onder leiding van Hồ Chí Minh totdat er een permanente politieke oplossing gevonden zou worden door middel van verkiezingen.

Heel simpel gezegd is de DMZ dus een gedemilitariseerde zone, oftewel een bufferzone, die verplicht vrij is gemaakt van de aanwezigheid van militairen. 

Tijdens deze tour bezoek je de DMZ en kom je hier nog veel meer over te weten. Daarnaast breng je ook een bezoekje aan de Vinh Moc tunnels die gebouwd werden als schuilkelder voor de burgers. Deze tunnels liggen maar liefst 23 meter onder de grond. 

Het boeken van deze tour kan vaak gewoon via je hotel, hostel of guesthouse en kan dus prima ter plekke geboekt worden. Liever alles van te voren al geregeld hebben? Dan zijn er ook een aantal Nederlandse reisorganisaties die deze tour aanbieden. 

Thieng Mu Pagoda

De Thieng Mu Pagoda is één van de oudste gebouwen in heel Vietnam en naar wat schijnt ook één van de mooiste. Je vindt deze pagode aan de Perfume River net buiten het centrum van de stad en entree is gratis. Vanaf hier heb je goed uitzicht op de rest van de rivier en op de Imperial City van Hué.  

Bezoek de tombes

Rondom Hué zijn drie verschillende tombes te bezichtigen. De eerste is de tombe van Khai Dinh, een van de laatste keizers van Vietnam. De tombe is een indrukwekkend gebouw gemaakt van zwart beton. In het gebouw zie je zowel Vietnamese als Europese elementen terug. Ondanks dat de buitenkant er zo somber uitziet, is het interieur een explosie van gekleurde mozaïek. Entree bedraagt 30.000 VND per persoon. 

Een andere interessante tombe is de tombe van Minh Mang, één van de bekendste keizers uit de Nguyen-dynastie. De mooi aangelegde meren, tuinen, grachten en de ruim 40 gebouwen en paleizen vormen de tombe tot een indrukwekkend geheel. Entree voor deze tombe bedraagt 100.000 VND.

De laatste tombe is de Tu Duc Tombe. Deze tombe hoort bij de Imperial City en ligt op 15 minuten rijden daarvandaan. Dankzij de mooie heuvels en het rivierlandschap diende deze tombe ook als zomerpaleis voor de keizer. Kaartjes voor deze tombe kun je gelijk kopen met kaartjes voor de Imperial City. 

Slapen in Hué

Slapen deden we bij Beaulieu Boutique Hotel, midden in het toeristische gebied van Hué. Het is een schoon hotel met een uitgebreid ontbijt en ligt in een straat vol met leuke restaurantjes en winkeltjes. 

Hai Van pass

Een populaire manier om van Hué naar Hoi An te gaan of andersom is per scooter via de Hai Van Pass. Deze scooterrit is een tocht van ongeveer 160 km waarbij je de Hai Van Pass passeert, een prachtige kustweg van 21 km lang. 

Scooters voor deze tour zijn letterlijk overal te regelen en je bagage wordt vaak door de organisatie naar het eindpunt gebracht zodat je hier niet zelf mee hoeft te sjouwen. Als je het aandurft om op de scooter te stappen, is dit een geweldige ervaring. 

Vervoer in Hué 

Heb je veel scooterervaring en ben je niet bang om te rijden? Dan kun je een scooter huren. Een scooter is vooral handig als je het abandoned waterpark of de tombes buiten de stad wil gaan bezoeken. Maar binnen de stad kun je je ook goed te voet verplaatsen, omdat het centrum redelijk klein is. 

Hoe kom je er?

Hué is eenvoudig te bereiken want er is niet alleen een treinstation, maar ook een vliegveld te vinden, met meerdere dagelijkse vluchten naar populaire bestemmingen in Vietnam. Een andere goede optie is de nachttrein, vooral als je vanaf Hanoi of Ninh Binh komt. Ook rijden er bussen van en naar Hué