Laos Travelguide voor 2,5 week

26 april 2020

Laos is een land dat misschien niet als eerste bij je opkomt als je denkt aan een reis naar Zuid-Oost Azië. Zelf had ik niet echt een beeld bij Laos, maar wat heeft dit prachtige land met haar vriendelijke bevolking me verrast! Laos is dus zeker het bezoeken waard en er is zoveel moois te zien verspreid over het hele land. Bijkomend voordeel van Laos: het is veel minder toeristisch dan bijvoorbeeld landen als Thailand, Vietnam of Indonesië. Benieuwd naar een leuke route door Laos in bijna 3 weken? Lees dan snel deze Laos travelguide inclusief slaap- en eettips!

Dag 1 t/m 3 Luang Prabang

Een fijne plek om je reis door Laos te beginnen, is Luang Prabang. Luang Prabang is eenvoudig te bereiken met het vliegtuig vanuit Bangkok of met de bus en slowboot vanaf Chiang Mai. Dit zou een hele mooie route moeten zijn, dus heb je de tijd, probeer dit dan zeker.

De eerste dag staat vooral in het teken van het verkennen van het stadje, een hapje eten en over de nightmarket slenteren.

Iets wat zeker niet mag ontbreken tijdens een verblijf in Luang Prabang, is een bezoekje aan de Kuang Si Waterfalls. Deze watervallen liggen op bijna 30 km afstand van Luang Prabang en zijn te bezoeken met een georganiseerde tour, maar je kunt ook een scooter huren voor 80.000 kip en er zelf heen rijden. Hiermee heb je alle vrijheid om zelf te bepalen hoe lang je bij de watervallen blijft. Aanrader dus! Entree voor de watervallen kost 20.000 kip en voordat je de watervallen betreed, bezoek je een kleine beer sanctuary. Hier kun je meer te weten komen over de Laotiaanse beer. Je kunt binnen twee uur klaar zijn bij de watervallen, maar wij zijn hier de hele dag geweest. Na de laatste waterval kun je namelijk nog een heel stuk verder lopen en dan kom je boven aan bij een poel met restaurantje terecht. Lange tocht, maar zeker de moeite waard.

Laos Travelguide

Begin de volgende dag met een uurtje yoga bij Utopia bar en ga daarna naar de morning market. Deze markt is totaal anders dan de night market en hier wordt voornamelijk eten verkocht, zoals vlees en fruit & groenten. Breng daarna een bezoekje aan het Royal Palace. Je kunt het paleis van binnen bekijken, maar het is ook zeker de moeite waard om dit paleis alleen van buiten te bekijken. 

Een andere must visit wanneer je in Luang Prabang bent, is een bezoekje aan het UXO museum. Het is een heel klein museum, maar desalniettemin zeker de moeite waard. Je leert hier namelijk meer over de mijnen die nog verspreid over heel Laos onder de grond liggen en wat voor gevolgen dit met zich mee brengt. Zeer indrukwekkend. En bijkomend voordeel: entree is gratis. Verder vind je verspreid over de stad nog verschillende tempels die ook zeker een bezoekje waard zijn. Op zoek naar een mooie plek om de zonsondergang te bekijken? Ga dan naar Mount Phoussy. Hier vind je een tempel vanaf waar je een prachtig zicht hebt op de stad onder je én op de zonsondergang. Entree bedraagt 20.000 Kip.

Eten in Luang Prabang

In Luang Prabang barst het van de gezellige restaurantjes, maar wil je echt goedkoop én lekker eten? Loop dan naar het einde van de night market. Hier vind je een kleine foodcourt. Loop je nog een stukje verder, dan vind je links een aantal kraampjes en vooral bij het eerste kraampje kun je super lekker eten halen. Een grote portie rijst of noedels voor maar 10.000 Kip (€1,-). Haal bij het kraampje erlangs nog een fruitshake voor 10.000 Kip en je hebt een heerlijk maaltje voor weinig geld. Ook de coconut pancakes die je overal op de markt kunt vinden, zijn zeker de moeite waard. Een andere aanrader is Utopia Bar. Utopia ligt aan de rivier en is de hele dag open voor allerlei lekkere hapjes en drankjes met en zonder alcochol. 

Slapen in Luang Prabang

Een fijn hostel in Luang Prabang is Sunrise Riverside Poolhostel. In het centrum, aan de Mekong rivier en mét zwembad. Voor €5,- heb je hier al een bedje in een slaapzaal en een ontbijtje. Vooral de banana pancakes zijn heel erg lekker. Verder is het hostel heel simpel, maar het is er gezellig, het is makkelijk om nieuwe mensen te leren kennen en het personeel is vriendelijk. Aanrader dus!

Vervoer in Luang Prabang

In Luang Prabang verplaats je je heel makkelijk te voet. Het is namelijk niet heel groot en in het centrum ligt alles wel op loopafstand. Wil je net wat meer zien, dan kun je fietsen huren. Ben je van plan om ook dingen buiten Luang Prabang te bezoeken, zoals de watervallen, dan is een scooter een aanrader. De wegen zijn goed en er is weinig verkeer, dus ook met niet zoveel ervaring is dit zeker goed te doen. 

Dag 4 Reisdag naar Vang Vieng

Dan is het tijd om naar Vang Vieng af te reizen. Je boekt al een busticket voor 90.000 Kip per persoon, dit kun je vaak gewoon bij je hostel doen en anders zijn er genoeg winkeltjes waar je je busticket kunt boeken. De reis bedraagt ongeveer 4 uur. Omdat de bus meestal ’s ochtends al vertrekt, heb je in de middag nog mooi de tijd om het Pha Ngern View Point mee te pakken en de zon achter de bergen te zien zakken. Je kunt hier naartoe wandelen of een scooter huren. Het is even een klim naar boven, maar het uitzicht is prachtig.

Dag 5 & 6 Vang Vieng

Vang Vieng is uitgegroeid tot een echte party bestemming, maar ook als je niet alleen wil feesten is hier genoeg te doen. Zo zijn er in Vang Vieng twee activiteiten die je niet mag overslaan. Dat zijn het bezoeken van minimaal één Blue Lagoon en tuben. Voor ongeveer 360.000 Kip huur je een tuktuk die je naar twee van de zes blue lagoons brengt, op je wacht en je weer terug brengt naar je hostel. Hoe meer personen er mee gaan, hoe goedkoper het per persoon wordt. De mooiste blue lagoons zijn Blue Lagoon 3 en Blue Lagoon 6. Voor Blue Lagoon 3 betaal je 10.000 Kip entree en naast zwemmen, kun je ziplinend het water in en een grot bezoeken. Zorg wel dat je vóór de middag bij Blue Lagoon 3 bent, want na een uurtje of 12 zakt de zon achter de bergen en wordt het in het water behoorlijk fris. Blue lagoon 6 is gratis. Het is ook mogelijk om de blue lagoons op de scooter bezoeken, maar vooral de weg naar Blue Lagoon 3 is heel slecht. Dit is dan ook zeker af te raden als je nog niet zoveel ervaring hebt.

Voor de andere dag is tuben op de rivier een goede tijdsbesteding. Tuben is het drijven in een band op de rivier. Langs de rivier liggen bars waar je tussendoor stopt voor een drankje en een feestje. Kijk wel even waar je je tubing tour boekt, want er zit nogal verschil in. Zo hebben wij maximaal 10 minuten in onze band in het water gelegen, terwijl andere tours veel langer aan het tuben waren. Wij zijn dus langer in de bars geweest, maar het is maar net wat je zelf leuk vindt. Tuben kost ongeveer 60.000 Kip.

Eten in Vang Vieng

Ook in Vang Vieng zijn genoeg leuke restaurantjes te vinden en ook hier is weer een nightmarket. Weliswaar een stuk minder groot dan die in Luang Prabang, maar er zijn wel een aantal eetstalletjes waar je voor weinig geld heerlijk kunt eten. Naast deze nightmarket vind je in de hoofdstraat talloze kraampjes waar je een verse smoothie of een sandwich kunt kopen, wederom voor maar 10.000 Kip.

Slapen in Vang Vieng

Een aanrader is Vang Vieng Rock Backpackers Hostel. Veel hostels in Vang Vieng zijn party hostels, maar ondanks het dagelijkse happy hour bij Rock Backpackers, is het hier ’s nachts heerlijk rustig. De kamers zijn vrij klein, maar verder is het een fijne plek om te verblijven. Voor 40.000 Kip krijg je een bed en een lekker ontbijtje.

Vervoer in Vang Vang

De wegen rondom Vang Vieng zijn een stuk minder goed dan in en rondom Luang Prabang. Ben je dus niet zo zeker van jezelf op de scooter, doe dit dan ook zeker niet. Een goed alternatief, zeker als je met een groepje bent, is het huren van een tuktuk. Hier betaal je een vaste prijs voor en je kunt overal op een veilige manier komen. De chauffeur wacht op je en brengt je vervolgens weer terug naar je hostel. En met hoe meer mensen je bent, hoe goedkoper het per persoon wordt. In Vang Vieng zelf is alles goed te lopen, zeker als je hostel/hotel aan de hoofdstraat ligt. 

Dag 7 Reisdag naar Vientiane

Op dag 7 is het alweer tijd om door te reizen naar de hoofdstad van Laos, Vientiane. De bus doet er ongeveer 4 à 5 uur over, dus als je de bus in de ochtend pakt, heb je nog een halve dag over. Na aankomst is het tijd om lekker te lunchen en om Patuxai, de Arc de Triomphe van Laos, te bezoeken. Tot 16:00 uur kun je deze zelfs beklimmen! Loop vervolgens richting de Mekong rivier om de zon boven Thailand te zien zakken. Het is leuk om daarna een wandelingetje te maken over de enorme nightmarket waar je vooral veel namaak artikelen vind.

Dag 8 Vientiane

Heel veel is er in Vientiane niet te zien, dus 1,5 dag is meer dan genoeg. Bezoek ’s ochtends het Buddha Park een eindje buiten de stad. Het park is te bereiken met bus 14 of met een taxi. Entree bedraagt 15.000 Kip. In het Buddha Park vind je zoals de naam al doet vermoeden talloze buddha’s. Wil je meer cultuur zien? Huur dan een fiets en bezoek de talloze tempels in de stad. Liever relaxen? Zoek dan een hotel met zwembad op en plons er lekker in.

Eten in Vientiane

Helaas is er in Vientiane niet echt een markt te vinden waar je ook veel eetstalletjes hebt. Rondom de nightmarket vind je er wel een aantal en vooral het kraampje dat voor de supermarkt Mini BigC staat is erg goed. Wel zijn er volop restaurantjes te vinden in de hele stad, maar hier betaal je natuurlijk wel iets meer voor dan voor streetfood.

Slapen in Vientiane

Helaas was het hostel waarin ik in Vientiane verbleef, Niny’s Backpacker hostel, niet echt een aanrader. Het was er ongezellig, er hing geen fijne sfeer en schoon was het er ook niet echt

Vervoer in Vientiane

Lopend kun je al veel zien in Vientiane, maar de fiets is een betere en leukere optie als je de hele stad wil zien. Hiermee heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je maar wil en als echte Nederlander moet je dit toch gewoon gedaan hebben?! Wil je dingen buiten de stad bezoeken, dan kun je een taxi nemen of de lokale bus. 

Dag 9 Reisdag naar Thakhek

Toe aan wat meer avontuur? Dan mag de Thakhek loop niet ontbreken in je reis door Laos. Thakhek is vanuit Vientiane makkelijk met de bus te bereiken, maar je doet er wel even over. De local bus kost 90.000 Kip en rond 09:00 uur wordt je opgehaald met een tuktuk om vervolgens op het busstation afgezet te worden. Tegen een uur of 17:00 arriveer je in Thakhek.

Het is verstandig om meteen op de dag van aankomst al een scooter te huren voor de komende dagen. Zo ben je er zeker van dat je een scooter tot je beschikking hebt. Een aanrader is Mixay, hier huur je voor 70.000 Kip een semi-automatische scooter en voor 120.000 Kip een automatische. Ook kun je hier veilig je bagage achterlaten. 

Dag 10 t/m 13 Thakhek loop

Dan is het tijd om te starten met de Thakhek loop! Tijdens de Thakhek loop maak je op de scooter een rondje rondom Thakhek. Je kunt er voor kiezen om de loop in drie dagen te rijden, maar vier is beter. Tijdens de loop rijd je over verlaten wegen en door kleine dorpjes. Onderweg zijn er talloze grotten die je kunt bezoeken, een waterval en een aantal viewpoints. Genoeg te beleven dus! Vooral de Konglor Cave is de moeite waard en ook de Cool Springs is een heerlijke plek om verkoeling te zoeken.

Ook als je net als ik weinig ervaring op de scooter heb, is deze loop heel goed te doen. Veel beter dan bijvoorbeeld de Ha Giang loop in Vietnam. De wegen zijn op de meeste plekken erg goed en er is weinig verkeer. Koeien en kippen zijn de weggebruikers die je het vaakst tegen zult komen. 

Eten tijdens de Thakhek loop

In ieder dorpje waar je tijdens de Thakhek loop doorheen rijdt vind je kleine restaurantjes. Sommige zelfs zo klein dat ze een geschreven Engelse menu kaart hebben. Als je geluk hebt dan, want er is ook een aanzienlijke kans dat er geen Engels menu is. Maar dat maakt het eten niet minder lekker! Plof dus lekker neer bij een van de vele lokale restaurantjes en eet de lekkerste noedels of rijst. Mijn favoriete maaltijd was omelet met rijst, zo simpel, maar zo lekker!

Slapen tijdens de Thakhek loop

Tijdens de Thakhek loop slapen we de eerste nacht bij Nakai Resort, de tweede nacht bij Konglor Eco lodge en de laatste nacht bij Phosy Guesthouse. Alle drie stuk voor stuk aanraders en vooral bij Phosy Guesthouse kun je heerlijk ontbijten.

Dag 14 & 15 Pakse

Op de laatste dag van de Thakhek loop kun je gelijk de nachtbus nemen naar Pakse. Deze vertrekt rond 01:00 uur en komt om 06:00 uur aan in Pakse. Heel veel is er niet te doen in Pakse, dus aan twee volle dagen heb je meer dan genoeg. Als je ’s ochtends aankomt vanwege de nachtbus, is het lekker om de eerste dag rustig aan te doen. Bezoek de grote gouden Buddha op de berg, ga naar de mooie Wat Luang tempel en plof daarna neer bij een hotel met zwembad.

De gezellige sfeer die in Luang Prabang en Vang Vieng heerst, mist een beetje in Pakse. Er is geen nigthmarket en kraampjes op straat vind je ook niet echt. Verwacht dus niet te veel van de stad zelf en trek er de volgende dag lekker op uit om het Bolaven Plateau te ontdekken. Ook hier kun je weer een loop rijden, maar als je maar één dagje de tijd hebt is het ook een leuke uitstap. Op ongeveer 40 kilometer van Pakse liggen namelijk een aantal watervallen die zeker de moeite waard zijn en eenvoudig te bereiken zijn per scooter.  Wij hebben de watervallen Tad Fane, Tad Yuang en Tad Champee bezocht. Bezoek ze ook in deze volgorde. De eerste waterval is namelijk niet persé de minste, maar je kunt hier niet echt dichtbij komen. Bij de tweede waterval kun je echter wel heel dichtbij komen en bij de laatste kun je zelfs zwemmen. Heerlijk dus om je dag hier af te sluiten.

Eten in Pakse

Pakse heeft geen gezellige nightmarket waar je ’s avonds lekker en goedkoop kunt eten. Rondom het hostel waar wij sliepen, zijn wel wat restaurantjes. Ook vind je een behoorlijk aanbod aan Franse cafés waar je heerlijke koffie en gebakjes kunt krijgen. 

Slapen in Pakse

Een leuk hostel in Pakse is het 1918 Hostel. Het is er schoon, de bedden zijn groot en liggen enorm lekker, er is een ruime badkamer, de ligging is perfect én het is goedkoop. Alleen het ontbijt, toast met jam, stelt niet heel veel voor. Voor ongeveer €5,- kun je hier al een nachtje slapen. Daarnaast is het personeel super vriendelijk en behulpzaam en kun je er scooters en fietsen huren.

Vervoer in Pakse

Pakse is redelijk groot waardoor je lopend niet heel ver komt. Scooteren is ook niet persé aan te raden in de stad zelf vanwege de drukte. Wel is dit het ideale vervoersmiddel om bijvoorbeeld het Bolaven Plateau te bezoeken. Hoe je je dan wel makkelijk verplaatst in de stad? Door de hele stad rijden taxiscootertjes die een klein zijspan hebben en daardoor in totaal drie mensen mee kan nemen. Goedkoop en makkelijk dus!

Dag 16 reisdag naar de 4000 Islands

Dan is het tijd om naar de allerlaatste bestemming in Laos af te reizen. De bus vertrekt rond 08:00 uur waardoor je al rond het begin van de middag op een van de 4000 Islands bent. Als je een busticket boekt, let er dan even op dat je bootticket hier ook bij in zit, wel zo handig! De leukste backpack bestemming op de 4000 Islands is Don Det. Don Det is een klein eilandje vol met kleine hostels, guesthouses, bungalows, restaurantjes en barretjes. Super gezellig dus! Het klinkt nu misschien heel massaal en toeristisch, maar dat valt reuze mee. Wil je iets meer rust, kies dan voor een accommodatie aan de zuidkant van het eiland.

Dag 17 t/m 19 4000 Islands

Op Don Det is niet persé heel veel te doen. Je kunt er fietsen huren en een dag kayakken en dat was het eigenlijk wel. De ultieme plek dus om even tot rust te komen na je rondreis door Laos. Wel zijn beide activiteiten zeker aanraders. De eerste volle dag hebben we voor ongeveer €1,- een fiets gehuurd en zijn we Don Det en nabijgelegen Don Kong over gefietst. Hier kun je watervallen zien en als je helemaal naar het zuiden fietst, zie je zelfs Cambodja liggen. Vooral de Li Phi waterval is super mooi en als je een stukje verder loopt, kun je hier ook zwemmen. Eigenlijk is het verboden vanwege de sterke stroming, maar als je een beetje bij de kant blijft is het prima te doen. 

Kayaken boek je eenvoudig bij je hostel of bij een excursiebureautje en kost ongeveer $17. Als je geluk hebt, spot je tijdens het kayaken zelfs dolfijnen! Ook ga je naar een waterval op een van de 4000 Islands. 

Slapen op Don Det

Wij verbleven tijdens ons verblijf op Don Det bij Jungle Hostel. Niet persé een aanrader, maar het enige beschikbare hostel op Hostelworld. Het was er niet super schoon en de kamer rook erg muf. Wel waren de eigenaren ontzettend vriendelijk. Een betere optie is om gewoon op Don Det zelf rond te kijken, want er zijn genoeg leuke bungalows op Don Det, dus kijk hier ook zeker even naar.

Eten op Don Det

Op Don Det kun je eigenlijk bijna alles krijgen, van pizza tot burgers tot Indiaas tot rijst en noedels. Genoeg keuze dus en ook allemaal hartstikke lekker!

Vervoer op Don Det

Don Det is zo klein dat als je in het 'centrum' slaapt, je makkelijk alles te voet kunt doen. Of je huurt een fiets om de rest van het eiland te verkennen!

Deze route is makkelijk in 2,5 week af te leggen of als je wat langzamer reist 3 weken. Heb je langer de tijd? Breng dan zeker meer tijd door in het noorden en ga bijvoorbeeld ook naar Nong Khiaw of doe de Gibbon experience. Je kunt je eenvoudig weken vermaken in dit mooie land en neem er dus echt even de tijd voor!