Jeruzalem Cityguide met de leukste tips

8 januari 2020

Eén van de meest heilige steden ter wereld is Jeruzalem. En vooral de oude stad binnen de stadsmuren is een verzameling van cultuur, historie en religies. Ondanks dat dit gedeelte eigenlijk vrij klein is, de totale oppervlakte bedraagt nog geen vierkante kilometer, is het wel één van de meest intrigerende en interessantste plekken waar ik ben geweest. Mensen van verschillende religies leven vredig naast elkaar, op iedere straathoek is overdag wel iets te beleven en het is een grote georganiseerde chaos. Benieuwd wat er allemaal in deze stad te beleven is? Lees dan snel mee!

Jeruzalem in 1 dag

Het oude centrum van Jeruzalem is opgedeeld in vier wijken, namelijk een Armeense, een Joodse, een Christelijke en een Islamitische wijk. Dit zorgt voor een mengelmoes van verschillende culturen. Ondanks dat ik zelf niet gelovig ben, heeft de stad wel grote indruk op mij gemaakt. Overal waar je kijkt is wel iets nieuws te zien en de mensen zijn ook hier weer ontzettend vriendelijk. Daarnaast vond ik het ook erg bijzonder om te zien hoe speciaal deze plek is voor velen. Er is genoeg te doen om je een hele dag te vermaken, dus lees snel mee voor de leukste dingen in de oude stad van Jeruzalem. 

Tempelberg

Het allermooiste in de oude stad van Jeruzalem? De Dome of the Rock op de Tempelberg. Dit staat dan ook het allereerste op de planning. 

De Tempelberg is in handen van de moslims en omdat ze eigenlijk helemaal niet willen dat hier buitenstaanders komen, is dit gedeelte alleen op bepaalde tijden geopend voor bezoekers. Rijen voor de security kunnen lang zijn, dus zorg dat je op tijd gaat. In de winter is de Tempelberg van 07.30 uur tot 10.30 uur en van 12.30 tot 13.30 uur open. Wij waren rond 09.30 bij de Tempelberg en hadden geluk, de rij was kort waardoor we maximaal 10 minuten hebben gewacht. Vervolgens ga je via een loopbrug de tempelberg op en vanuit hier heb je ook goed uitzicht op de Klaagmuur. Stop dus zeker voor een paar minuutjes om dit bijzondere tafereel te aanschouwen.

Vervolgens kom je op de Tempelberg uit. Een groot terrein waarop je naast de Dome of the Rock ook een moskee vindt. Deze mag je alleen helaas niet betreden als niet moslim. 

Wil je alles goed bekijken, trek hier dan ongeveer 45 minuten tot een uur voor uit.  Toen wij er waren was het helemaal niet zo heel druk en hebben we zelfs een paar foto's kunnen maken van de Dome of the Rock zónder andere mensen erop. En echt, de Dome of the Rock is in werkelijkheid nog veel mooier. 

Klaagmuur 

Vervolgens is het tijd om de Klaagmuur, ook wel de Westmuur, beter te bekijken. Voordat je de Klaagmuur mag betreden, moet je door een detectiepoortje en wordt je tas gecontroleerd. Mannen en vrouwen moeten gescheiden naar de muur en er staat een groot hekwerk tussen het mannen- en vrouwen gedeelte. Heel apart om dit tafereel van zo dichtbij te zien. 

Naast dat hier geklaagd wordt, vindt er ook voor een aantal jongens hun Bar Mitswa plaats. Ook dit moet gescheiden gedaan worden, dus vrouwen staan vanaf de andere kant van het hek op verhogingen zodat ze toch mee kunnen kijken bij hun zoons, kleinzoons, broers en neefjes. 

De Klaagmuur heeft trouwens niet zomaar de naam 'klaagmuur' gekregen. De muur is een van de muren van een joodse tempel die op de Tempelberg heeft gestaan en nadat de tempel verwoest werden, kwamen joden naar de overgebleven muur om te klagen over de verwoesting. 

Jaffa Gate & Tower of David

Daarna lopen we door naar de Jaffa Gate. De Jaffa Gate ligt in het christelijke gedeelte van de stad. Bij de Jaffa Gate vind je de Tower of David. De Tower of David is een museum waar je meer kunt leren over de lange en gecompliceerde geschiedenis van de stad.  Daarnaast kun je bij de Jaffa Gate via een trap de stadsmuur op om Jeruzalem vanaf een andere hoek te bekijken. Meestal is het hier heerlijk rustig en het uitzicht is interessant: waar je ook kijkt zie je een wirwar aan daken, schotels, souks en mooie gebouwen. 

Souks & souvenirshoppen

Op zoek naar souvenirs of andere mooie spulletjes? Dan zit je in de oude stad van Jeruzalem wel goed. Overal kom je winkeltjes tegen met niet alleen standaard souvenirtjes, maar ook met prachtige spulletjes. Zo kochten wij drie prachtige gekleurde schaaltjes die hand beschilderd zijn. Maar ook voor de typische Arabische lampen die je overal in het Midden Oosten terug ziet en nog veel meer zit je hier goed. Het is hier niet goedkoop, maar je kunt wel goed afdingen. 

Struin door de straten van het oude stadscentrum

De rest van de dag dwalen we door de steegjes van de oude stad. In de Joodse wijk wordt vol op gehandeld, de Islamitische wijk lijkt wel één grote markt en in de Armeense wijk is het juist een oase van rust. In de Christelijke wijk vind je verschillende kerken die je kunt bezoeken. Je kijkt je ogen uit, want in tegenstelling tot Tel Aviv is iedere inwoner van het oude Jeruzalem traditioneel en gelovig. Ook zie je meteen wanneer de Joodse wijk overgaat in bijvoorbeeld de Armeense wijk. De pijpenkrullen verdwijnen en je ziet wat meer kleur in het straatbeeld.

Heilig-Grafkerk

De belangrijkste kerk binnen de stadsmuren van het oude Jeruzalem is de Heilig-Grafkerk  zijn. Deze kerk zou gebouwd op de twee heiligste plaatsen van het christendom: namelijk de plaats waar Jezus gekruisigd is én waar het lege graf van Jezus gevonden is. 

Het interessante van deze kerk is dat de kerk beheerd wordt door de Grieks-Orthodoxe, de Rooms-Katholieke, de Armeens-Orthodoxe, de Syrisch-Orthodoxe, de Koptische en de Ethiopische kerk. Iedereen heeft zijn eigen plekje in de kerk waardoor het een klein doolhof is. Naast deze kerk zijn er nog talloze andere kerken die je kunt bezoeken.

The First Station

Sluit je dag af bij The First Station. Deze plek was vroeger in gebruik als treinstation, maar is sinds 2013 een hippe bedoeling met restaurants en winkeltjes. Ook wordt hier van alles georganiseerd voor jong en oud en zie je hier een leuke mix van de traditionele en moderne inwoners van Jeruzalem. Het is vanaf de oude stad ongeveer een half uurtje lopen naar The First Station. Wij eten hier heerlijke hummus. 

Meer tijd?

Als je één dag de tijd hebt, raad ik je aan om in het oude centrum te blijven. Zo krijg je een goede indruk van de historie en de sfeer. Maar heb je langer de tijd, dan is er zeker nog veel meer te doen in Jeruzalem! 

Olijfberg

Als je op de Tempelberg geweest bent, heb je de Olijfberg al wel zien liggen. Op de Olijfberg vind je de oudste Joodse begraafplaats. Deze begraafplaats heeft dus een belangrijke religieuze betekenis en er liggen tienduizenden graven. Maar ook voor de christenen is de Olijfberg belangrijk. Dit is namelijk de locatie waar de poorten van de Hemel op de dag des oordeels zullen open. Maar ook voor het uitzicht op Jeruzalem en de oude stad is de Olijfberg de moeite waard. 

Yad Vashem

Iets wat eigenlijk zeker niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan Jeruzalem, is een het museum Yad Vashem, oftewel het Holocaust musuem. Het is een erg indrukwekkend museum waarin niet alleen uitleg wordt gegeven over de holocaust, maar waarin de 6 miljoen gestorven joodse mensen ook herdacht worden. Entree is gratis. 

Machne Yehuda Market

De Machne Yehuda markt is een overdekte marktpassage waar het altijd druk is. Het leuke aan deze markt is, dat iedere inwoner van Jeruzalem hier komt: van hippe scholieren tot traditionele Joods-orthodoxe gezinnen. Om te genieten van al het eten op de markt moet je een soort strippenkaart kopen. Met deze kaart kun je op zes verschillende plekken op de markt wat eten. Per strip kun je kiezen uit twee maaltijden. Leuke manier om allerlei verschillende gerechten te proeven. 

Slapen in Jeruzalem

Je kunt natuurlijk een dagtripje naar Jeruzalem boeken vanuit Tel Aviv, maar het is veel leuker om hier twee nachtjes te blijven slapen zodat je de stad op ieder moment van de dag mee maakt. 's Ochtends voordat de eerste toeristen de stad binnendruppelen, is het bijvoorbeeld nog heerlijk rustig en iedereen opent op zijn gemakje zijn winkel. Ook 's avonds, nadat alle toeristen weer vertrokken zijn, hangt er een oase van rust in de stad. Het is zelfs een beetje te stil naar onze mening. Ondanks dat is het zeker de moeite waard om een accommodatie binnen de stadsmuren te boeken zodat je je 's ochtends meteen in de oude stad bevindt. Wij sliepen bij Hotel Hashimi. Het personeel is vriendelijk, het ontbijt niet heel uitgebreid, maar wel goed en vanaf de bovenste verdieping heb je een prachtig uitzicht op de Dome of the Rock.

Eten in Jeruzalem

Overdag is het onmogelijk om honger te lijden in de oude stad van Jeruzalem. Binnen een paar stappen sta je namelijk altijd wel bij een plekje waar je wat kunt eten. Ook vind je er een Cofix, een soort Starbucks maar dan veel goedkoper, en is er zelfs een gedeelte met wat meer fast food-achtige restaurants. 's Avonds is het helaas wat uitgestorven en zul je iets meer je best moeten doen. Een leuke optie is dan The First Trainstation, op ongeveer een half uurtje lopen van de oude stad. Hier vind je verschillende restaurantjes en vermaak voor jong en oud. 

Een andere optie om veel, lekker en uitgebreid te eten, is de al hierboven genoemde Machne Yehuda Market, waar je met een strippenkaart op zes verschillende plekken kunt eten. 

Vervoer in Jeruzalem

Als je in Jeruzalem bent en je blijft in de oude stad, kun je makkelijk alles te voet doen. Ook de Olijfberg is te voet te bereiken. Wil je meer bezoeken dan alleen de oude stad, dan kun je gebruik maken van de bus. Ook rijdt er een trein vanuit Tel Aviv en het vliegveld naar Jeruzalem.

Wil je meer weten of Tel Aviv of over onze roadtrip door Israël? Bekijk dan ook zeker mijn andere Israël blogs!