De mooiste stranden van Menorca

Menorca, bedoel je niet Mallorca? Nope, Menorca bestaat echt én is werkelijk een pareltje. Menorca is het kleinere zusje van Mallorca en behoort dus samen met Mallorca en Ibiza tot de Balearische eilanden. Als je ooit op Mallorca en/of Ibiza geweest bent, weet je hoe mooi het daar is. En geloof me, Menorca doet niet onder voor deze twee populaire eilanden in de Middellandse zee en heeft prachtige stranden en schattige stadjes, maar dan allemaal net wat minder toeristisch. In deze blog vertel ik je meer over de mooiste stranden van Menorca. Lees je mee?

Menorca of Minorca 

In het Spaans wordt Menorca ook als Minorca geschreven. De naam is afkomstig uit het Latijn, Insula Minor, en betekent ‘kleiner eiland’. Dit verwijst naar het feit dat Menorca het kleinere zusje van Mallorca is. Menorca heeft ruim 200 km aan kustlijn, dus stranden genoeg hier!

Top 10 stranden op Menorca

Oké, Spanje is natuurlijk áltijd een goed idee met haar heerlijke sangria, tapas en mooie taal. En als een Spaanse bestemming dan ook nog eens de meest prachtige stranden heeft, dan ben ik om. Daarom hier een lijstje met mijn favoriete stranden op Menorca! Wel op willekeurige volgorde want ik kon écht niet kiezen ;).

Cala Son Xoriguer

De mooiste stranden van Menorca

Cala Son Xoriguer lag praktisch in onze achtertuin en was dan ook het eerste strandje dat we bezochten. En wat een fijne verrassing! Super blauw en helder water. Als je Son Xoriguer opzoekt op Google Maps is het misschien een beetje verwarrend welk strandje je nu precies moet hebben. Ik raad dan ook aan om op Google Maps te navigeren naar Aparcamiento Xaloc. Dit is een parkeerplaats en als je deze op komt rijden, heb je aan de linkerkant, achter de bosjes, het mooiste stukje van Cala Xoriguer. Je kunt hier heerlijk een aantal uurtjes vertoeven! Bij dit gedeelte zijn geen voorzieningen, maar een stuk verderop vind je wel een aantal restaurantjes.

Cala 'n Bosch

Aan de rechterkant van bovenstaande parkeerplaats vind je Cala ‘n Bosch. Op Google Maps wordt Cala ‘n Bosch ook wel Platja de Son Xoriguer genoemd. Vanaf de parkeerplaats moet je nog een klein stukje lopen, maar heb je wel prachtig uitzicht op deze baai met ook weer blauwer dan blauw zeewater. Je kunt Cala 'n Bosch ook op een makkelijkere manier bereiken door de naam van dit strand in te typen op Google Maps, maar de route via deze parkeerplek is dus veel mooier het uitzicht op de baai. Omdat dit strand naast een aantal grote hotels ligt, kan het hier wat drukker zijn. Op het strand zelf zijn naast een strandwacht weinig voorzieningen, maar in de buurt zitten genoeg plekken waar je wat te eten en drinken kunt halen. 

De mooiste stranden van Menorca
De mooiste stranden van Menorca
De mooiste stranden van Menorca

Cala ‘n Brut

Eén van mijn favoriete plekjes van Menorca was toch wel Cala ‘n Brut. Cala ‘n Brut is geen zandstrand, maar een baai tussen de rotsen. Wat dit dan zo’n leuke plek maakt? Je kunt hier van de rotsen af de zee in springen! Er zijn hekjes geplaatst zodat je precies weet waar je wel en niet veilig kunt springen en ook zijn er trapjes om de zee weer makkelijk uit te komen. Misschien wat minder authentiek, maar hierdoor kun je wel met een veilig gevoel van de rotsen afspringen. Er zijn verschillende hoogtes om vanaf te springen, dus ook als je dit nog een beetje spannend vindt, is dit zeker een leuke aanrader. Waterschoentjes zijn hier niet persé nodig, maar wel fijn. Wat betreft voorzieningen is hier niets.

De mooiste stranden van Menorca
De mooiste stranden van Menorca
De mooiste stranden van Menorca

Cala ‘n Porter

De mooiste stranden van Menorca

Nog zo’n fijne plek: Cala ‘n Porter. Cala ‘n Porter is een fijn zandstrand dat tussen twee kliffen in ligt. Hierdoor is dit ook een goede snorkelplek, wij hebben hier een zeester en zelfs een kleine pijlstaartrog gezien! En het fijne van dit strand is dat de zee heel geleidelijk afloopt, ook ideaal met kleintjes dus! En als de zon goed staat, lijkt het net alsof het stukje zand dat de zee raakt roze is. Bij dit strand zijn genoeg voorzieningen waar je een lekker drankje of ijsje kunt halen en er zijn toiletten. Ook kun je hier kayaks huren. Genoeg gezien van het strand? Rij dan zeker de berg op op zoek naar een mooi uitzichtpunt.

Cala Galdana

Cala Galdana is een grote baai en heeft daardoor een groot zandstrand en prachtige uitzichten. Het is hier vrij toeristisch dus het kan even duren voordat je een parkeerplek gevonden hebt, maar dit maakt dit strand niet minder de moeite waard. En het fijne is dan wel weer dat er genoeg voorzieningen zijn, zoals kraampjes waar je wat te eten en drinken kunt halen en toiletten. Zin in wat meer actie? Huur dan een waterfiets. Dit is niet alleen leuk, maar zo kun je ook meer van de baai zien. Ga naar Mirador Sa Punta voor een mooi uitzicht over Cala Galdana zoals op de foto hieronder. 

De mooiste stranden van Menorca

Cala Mitjana

Onderweg naar Cala Galdana kom je verkeersbordjes voor Cala Mitjana tegen. Cala Mitjana is een prachtige baai die vrij achteraf ligt. Vanaf de parkeerplaats is het namelijk zeker nog 20 minuten lopen naar het strand zelf. Heb je daarna nog puf om verder te lopen? Klauter dan verder naar Cala Mitjaneta aan de rechterkant van Cala Mitjana of ga links omhoog en loop naar het uitzicht punt over het strand. Zorg wel dat je genoeg eten en drinken bij je hebt, want behalve strand is hier verder niets. Wel zijn er toiletten. 

De mooiste stranden van Menorca
mooiste stranden van menorca

Playa de Son Saura & Platja de Bellavista

Playa de Son Saura en Platja de Bellevista liggen naast elkaar. Het eerste gedeelte waar je langs loopt is niet zo mooi en zelfs een beetje viezig, dit komt door de algen, maar na 5 minuten treft je weer een prachtig zandstrand aan. Ook hier loopt de zee langzaam af en is het water hartstikke blauw. Neem ook hier weer voldoende eten en drinken mee, want er zijn geen kraampjes of beach bars. Wel is er een lifeguard aanwezig. 

Playa de son Bou

De mooiste stranden van Menorca

Playa de son Bou is het ideale strand om de hele dag op te liggen luieren. Je waant je hier namelijk bijna op de Malediven en het zachte, witte zand en het prachtige, helderblauwe water zorgen er voor dat je hier echt tot rust komt. Daarnaast loopt de zee heel langzaam af. En met een zandstrand van 4 km lang is er altijd wel plek. Ook zijn er een aantal strandtentjes waar je heerlijk kunt lunchen met uitzicht op de blauwe zee en is het mogelijk om een bootje te huren om van hieruit andere mooie stranden en baaien te bezoeken. Er is een grote, gratis parkeerplek.

Cala en Turqueta

Cala en Turqueta is een kleine baai en ligt een stukje verder dan Playa de Son Saura. Dit strand schijnt één van de mooiste stranden van heel Menorca te zijn met wit zand en prachtig, helderblauw water. Dit maakt het strand dan ook zeer populair en de kleine parkeerplaats helpt ook niet echt mee. Hierdoor is het lastig om op het strand te komen. Wij waren namelijk steeds te laat waardoor de parkeerplaats al vol stond. En als de parkeerplaats vol is, kom je er ook echt niet meer op. Ga dus extra vroeg als je naar Cala en Turqueta wil!

Cala Macarella & Cala Macarelleta

Mijn favoriet? Dat waren Cala Macarella en Cala Macarelleta. Voorheen was het mogelijk om hier zelf met de auto naartoe te rijden, maar dat kan inmiddels helaas niet meer. Wel gaat er een bus. Deze is super makkelijk online te boeken. Als je de bus uitstapt, is het nog een kleine 10 minuten lopen. Het strand zelf van deze baai is niet zo spectaculair, maar maak zeker de klim naar boven richting Cala Macarelleta. Als je halverwege bent, heb je namelijk prachtige uitzichten op, naar mijn mening, één van de mooiste baaien van het hele eiland met prachtig blauwgroen water. Ook kun je hier kayaks huren (aanrader) en is er een strandbarretje met toiletten en douches. 

De mooiste stranden van Menorca
De mooiste stranden van Menorca
De mooiste stranden van Menorca

Wegdromen op de stranden van Menorca…

En, heb ik je overtuigd met deze prachtige stranden? Wij vonden Menorca met haar stranden in ieder geval écht een aanrader. Je vindt hier de heerlijke Spaanse sferen, maar het is hier lang niet zo toeristisch als op Mallorca en Ibiza. De perfecte mix dus voor een heerlijke vakantie als je het mij vraagt!