De leukste plekken om te zwemmen op Malta - deel 1

Iets wat voor mij echt bij vakantie hoort, is zwemmen. Of het nu in de zee of in een zwembad is, ik vind het allemaal even leuk. Dit wordt nog net iets leuker als dit op prachtige plek is. En laat Malta nu een aantal súper mooie plekjes hebben waar je heerlijk kunt zwemmen en snorkelen! Benieuwd? Lees dan snel verder.

De eilanden van Malta

Malta is een kleine eilandengroep in de Middellandse zee en bestaat uit het Gozo, Comino en hoofdeiland Malta. Malta ligt tussen Sicilië en Tunesië in. Hierdoor vind je zowel Italiaanse als Midden-Ooostere invloeden op de eilanden. De stadjes en omgeving deden me dan ook echt een beetje denken aan Israël, maar dan met ‘A little touch of Italy’. Maar omdat het eiland een tijdje onder Groot-Brittanië viel, vind je hier ook veel Engelse invloeden terug. 

Zwemmen op Malta

Omdat Malta een eiland is, is er dus genoeg kustlijn om te ontdekken! Als je echt op zoek bent naar zandstranden om urenlang op te bakken ben je op Malta misschien niet helemaal aan het goede adres, Malta heeft namelijk weinig zandstranden, maar zwemmen kun je hier wel goed! Hierbij dan ook de leukste zwemspots op Malta, Gozo en Comino.

Munxar Window bij St. Thomas Bay (Malta)

Mijn favoriet! Munxar Window vind je vlakbij St. Thomas Bay en is een prachtige, kalksteenachtige boog die uitkomt in prachtig groenblauw water. Vanaf St. Thomas Bay is het nog een kleine 10 minuten lopen. Maar dan begint de uitdaging, je moet namelijk via een soort pad naar beneden klauteren! Loop een stukje voorbij de en ga op zoek naar een soort kleine inham met op ongeveer 1 meter daar beneden een brede richel van waar af je goed zicht hebt op de boog die je dan aan je linkerkant ziet. Aan de rechterkant kun je verder naar beneden klimmen. Beneden is geen zandstrand, maar zijn rotsen waar je prima op kunt liggen. Vanaf hier zwem je heel makkelijk naar de boog toe. Zorg voor goede schoenen en voldoende water en neem je waterschoentjes en snorkel mee en de pret kan beginnen! Ondanks de klim, is dit plekje zeker de moeite waard. 

De leukste plekken om te zwemmen op Malta
De leukste plekken om te zwemmen op Malta
De leukste plekken om te zwemmen op Malta

Ghar Lapsi (Malta)

Ghar Lapsi is een kleine baai in het zuiden van Malta. Ook hier vind je weer dat prachtige groenblauwe water en kun je goed snorkelen. Daarnaast is hier ook een plek waar je kunt duiken. Ghar Lapsi is erg makkelijk te vinden, er is een ruime parkeerplaats en er zijn zelfs een aantal restaurantjes. Aanrader! Neem wel waterschoentjes mee.

De leukste plekken om te zwemmen op Malta

Blue Lagoon & Crystal Lagoon (Comino)

Een reisje naar Malta is natuurlijk niet compleet zonder een tripje naar de Blue Lagoon. En de Blue Lagoon doet zijn naam eer aan hoor! Wát een prachtig helderblauw water vind je hier. Enige nadeel is dan ook dat het hier ontzettend toeristisch is. Zorg dus dat je op tijd bent! Een tripje naar de Blue Lagoon op het eiland Comino boek je eenvoudig via GetYourGuide of via één van de vele boekingskantoortjes op Malta en Gozo. Kies er dan wel eentje uit die vroeg vertrekt. Wij vertrokken om 9u met de boot vanuit St. Pauls Bay en waren rond kwart voor 10 al bij de Blue Lagoon. Toen was het nog relatief rustig, maar toen wij 4 uur later weer vertrokken, was het ontzettend druk. Je kunt ook een ferry nemen naar Comino en dan lopend naar de Blue Lagoon. Het voordeel hiervan is dat je echt er echt al op tijd kunt zijn en de vrijheid hebt om zelf te bepalen hoe lang er blijft. Het nadeel is wel, in mijn ogen, dat je onderweg geen leuke stops maakt. Onze boot maakte namelijk op de heenweg een korte tussenstop bij een grot en op de terugweg een zwemstop van ruim een uur bij de Crystal Lagoon. Ook hier kun je heerlijk zwemmen en snorkelen. 

De leukste plekken om te zwemmen op Malta
De leukste plekken om te zwemmen op Malta
De leukste plekken om te zwemmen op Malta
De leukste plekken om te zwemmen op Malta

Wied il-Ghasri (Gozo)

Mijn favoriete plek op Gozo is Wied il-Ghasri. Wied il-Ghasri is een smalle, lange baai op Gozo met groenig water. Al vanaf de trap naar beneden heb je een prachtig uitzicht. Er is een klein kiezelstrandje en het is gewoon een prachtige plek om eventjes te zwemmen en snorkelen. Waterschoentjes zijn wel aan te raden hier. 

De leukste plekken om te zwemmen op Malta
De leukste plekken om te zwemmen op Malta

Peters Little Brother (Malta)

Een populaire plek op Malta is St. Peters Pool. St. Peters Pool is een soort natuurlijk zwembad waarbij je vanaf de kant het water in kunt springen. Een prachtige plek, maar ook ontzettend toeristisch. Peters Little Brother is een veel leuker en rustiger alternatief. Zodra je de baai betreedt, lijkt het bijna wel alsof je op de maan bent door het rotsachtige landschap! 

Er zijn een aantal manieren waarop Peters Little Brother kunt bereiken:

  • Heb je geen auto? Dan kun je vanaf Marsaxlokk een bootje nemen hiernaartoe. Je wordt hier dan afgezet en even later weer opgehaald. 
  • Beschik je wel over een auto? Navigeer dan naar Peters Little Brother op Google Maps, parkeer je auto langs de weg als je er bijna bent en loop in een kleine 10 minuten naar de baai. Als je de kustlijn naar links volgt, kom je vanzelf bij St. Peters Pool. Je kunt dan dus ook vanaf St. Peters Pool naar Peters Little Brother lopen, maar andersom is praktischer. Het weggetje naar St. Peters Pool is namelijk heel erg smal en druk én je moet betalen voor het parkeren. Ik zou dus aanraden om de auto gratis vlakbij Peters Little Brother te parkeren.
De leukste plekken om te zwemmen op Malta
De leukste plekken om te zwemmen op Malta

Golden Bay

De laatste zwemspot is Golden Bay. Golden Bay is een van de weinige zandstranden en is dus daardoor altijd wel behoorlijk druk. Maar het is wel een heerlijk strand als je gewoon even een paar uur wilt ontspannen op het strand en af en toe een duik wilt nemen. Je kunt hier parasols huren en er is een strandtentje waar je snacks, drinken en ijsjes kunt halen. Golden Bay dankt zijn naam aan de gouden kleur van het zand. 

Zoek je toch een wat afgelegener plekje bij Golden Bay? Dat kan! Loop langs het hotel aan de rechterkant en door de watersportschool en loop naar de Golden Bay pier. Dit punt kun je ook vinden op Google Maps. Eenmaal op de pier kom je bijna niemand anders meer tegen en heb je dit prachtige stukje bijna voor jezelf! 

De leukste plekken om te zwemmen op Malta
De leukste plekken om te zwemmen op Malta
De leukste plekken om te zwemmen op Malta

Golden Bay vanaf Golden Bay pier: een stuk rustiger en blauwer en helderder water. 

Vakantie op Malta

En, heb ik je overtuigd met mooie plekken om te zwemmen om ook naar Malta te gaan? Of heb jij nog toevoegingen? Laat het me weten in de reacties!