10 redenen om Sri Lanka nu te bezoeken

5 juli 2019

Waarschijnlijk staat Sri Lanka vanwege de recente aanslagen in april niet helemaal meer boven aan je lijstje. Begrijpelijk, maar inmiddels is het reisadvies weer aangepast naar hoe het vóór de aanslagen was. Daarnaast is het juist nu heel belangrijk dat Sri Lanka bezocht wordt door toeristen. Een groot deel van de bevolking leeft namelijk van het toerisme. Daarom in deze blogpost 10 redenen om Sri Lanka heel snel te bezoeken. En zeg nou zelf, bovenstaande foto is eigenlijk al overtuigend genoeg, toch!?

#1  De stranden

Spierwitte stranden vind je in Sri Lanka niet, maar naar mijn mening hoeft een strand ook niet spierwit te zijn om mooi te kunnen zijn. In Sri Lanka loopt de jungle vaak door tot op het strand, waardoor de stranden omringt worden door talloze palmbomen en ander groen. Het strand zelf is goudgeel en de zee blauw.

Wij zijn helaas alleen in het zuiden aan de kust geweest en door de vele rotsen die in de branding liggen, is de zee behoorlijk onrustig. Echt lekker zwemmen is er dus niet bij. Wel kun je natuurlijk pootje baden of meedeinen op de golven. Maar hé, wie wil er nog zwemmen als er op het strand zoveel moois te zien is? De zee aan de oostkust bij Trincomalee schijnt rustiger te zijn, dus ben je wel van plan om te zwemmen dan is dit ook zeker een aanrader.

#2 De natuur

Niet alleen de stranden zijn prachtig, ook het binnenland van Sri Lanka mag er zijn. De natuur is ongerept, het hele eiland is erg groen en overal waar je kijkt, vind je palmbomen. Zoveel, dat je bijna moet oppassen dat je geen kokosnoot op je hoofd krijgt. De uitzichten in Sri Lanka vervelen dan ook nooit en onderweg zijn is ineens helemaal niet zo erg meer. 

#3 De mensen

De inwoners van Sri Lanka zijn geweldig lief. Super gastvrij en altijd bereid te helpen. Ze hebben oprecht het beste met je voor en proberen je tijd in Sri Lanka onvergetelijk te maken. 

Tijdens onze reis hebben we zoveel lieve mensen ontmoet en dit staat me dan ook nog erg bij. De inwoners zijn niet alleen super vriendelijk, maar zijn ook hartstikke gelukkig met de weinige dingen die ze bezitten. Kunnen wij hier in Nederland nog een voorbeeld aan nemen. 

#4  Het wildlife

De natuur in Sri Lanka is zelfs zó ongerept dat er een grote kans bestaat dat je een wilde olifant tegen het lijf loopt. Ook wij hadden dit geluk. Toen we onderweg waren naar onze volgende bestemming, zagen we ineens een olifant in de bosjes staan. Wat een ervaring om dit prachtige dier van zo dichtbij in het wild te kunnen spotten. Ook vind je overal apen en moet je oppassen dat deze brutale diertjes je flesje water niet uit je handen grissen. 

Daarnaast zijn er ook een aantal nationale parken, zoals Yala en Udawalawe, waar je een jeepsafari kunt doen. Hier kun je olifanten, krokodillen, buffels, varanen, ontelbaar veel vogels en als je geluk hebt zelfs luipaarden spotten. Ondanks dat ik speciaal hiervoor een rokje met luipaard print aangetrokken had, hebben wij helaas geen luipaard gezien. Desondanks was het de moeite waard en is dit ook zeker een aanrader!

#5 Het eten

Eten in Azië is altijd goed, zo ook op Sri Lanka. Een belangrijk gerecht in de Sri Lankaanse keuken is rice & curry. Ook fried rice en noedels zijn overal terug te vinden. Maar het allerlekkerste dat ik in Sri Lanka gegeten heb, zijn de zoete pannenkoeken bij het ontbijt. Deze pannenkoeken worden opgerold en zijn gevuld met een mengsel van kokos, suiker en honing. Heer-lijk! Ook het verse fruit dat overal te krijgen is, is natuurlijk hartstikke genieten. Daarnaast heb ik de lekkerste ijskoffie ooit gedronken op Sri Lanka. 

#6 Geen massa toerisme

Nog iets fijns aan Sri Lanka is dat het eiland nog niet ontdekt is door massa toerisme. Dit betekent niet dat het nergens druk is en Chinezen vind je immers overal, maar het is hier een stuk rustiger dan op bijvoorbeeld Bali of in Thailand. Toen wij op Sri Lanka waren, hebben we eigenlijk nergens hordes toeristen gezien en waren we in de hotels en homestays vaak een van de weinige gasten. Daarnaast vind je hier ook geen Zara of H&M, maar alleen lokale winkeltjes, iets wat de hele ervaring nóg leuker maakt.

#7 Eén van de mooiste treinreizen van de wereld

De treinreis van Kandy naar Ella of andersom wordt beschouwd als één van de mooiste treinreizen van de wereld. Wij hebben een gedeelte van deze treinreis afgelegd, namelijk van Nuwara Eliya naar Ella. Deze reis was inderdaad geweldig mooi en het leukste is om derde klas te reizen. Je zit dan echt tussen de locals, wat deze ervaring nog mooier maakt. Het enige jammere was dat wij op de zondag na Singalees nieuwjaar deze reis afgelegd hebben. Singalees nieuwjaar is een hele happening en iedereen trekt er op uit. De dag erna moet iedereen natuurlijk weer terug naar huis, waardoor de trein bomvol zat en we helaas weinig van de uitzichten hebben kunnen genieten. Dit is dus wel een puntje om rekening mee te houden.

Als je op tijd bent, kun je vaak een gereserveerde plek boeken, waardoor je gegarandeerd een plekje met goed uitzicht hebt. Of je kiest voor de tweede of zelfs eerste klas, maar dan mis je wel de ervaring met de locals. 

#8 De cultuur

Net als in veel andere Aziatische landen kun je bijna niet om het geloof heen op Sri Lanka. Het grootste gedeelte van de bevolking is boeddhist, waardoor je talloze boeddhistische tempels vind. De belangrijkste tempel staat in Kandy. Hier staat de Tempel van de Tand, waarin de tand van Boeddha verstopt zou liggen. Wij waren er op de dag voor Singalees nieuwjaar, waardoor het erg druk was in de tempel. Wel was het super interessant om mee te maken hoe de boeddhistische bevolking dit viert.

Ook Anuradhapura en Polonnaruwa zijn interessante culturele bezienswaardigheden. Beiden zijn oude koningssteden waar verschillende tempels en stoepa's te vinden zijn. De twee zijn erg vergelijkbaar aan elkaar en daarom kiezen de meeste reizigers één van deze twee steden. Wijzelf hebben Polonnaruwa bezocht. 

Nog niet genoeg cultuur gesnoven? Bezoek dan het oude fort in Galle en waan je even in de Nederlandse geschiedenis. Ook vind je over het hele eiland talloze hindoeïstische tempels en is Sigiriya, een oud fort van één van de vroegere koningen van Sri Lanka een aanrader. 

#9 Ideaal voor 3 weken

Omdat Sri Lanka maar 1,5 keer zo groot is als Nederland, is het eiland ideaal voor een vakantie van 2,5 tot 3 weken. In dit tijdsbestek kun je een groot gedeelte van het eiland zien. Wij waren er 2 weken, wat eigenlijk net te kort was, maar 3 weken is perfect.  

Bijkomend voordeel hiervan is dat je niet de hele dag onderweg bent van A naar B en dat je vanuit één bestemming meerdere plekken kunt zien. Denk alleen niet dat je binnen een uur 100km afgelegd hebt, want ondanks dat de wegen tegen verwachting in behoorlijk goed waren, blijft het toch Azië.

Daarnaast is Sri Lanka de perfectie combi van alles wat je je maar kunt wensen in een rondreis. Zoals eerder gezegd zijn de stranden en natuur prachtig, de mensen lief, het eten heerlijk en is er genoeg cultuur te snuiven. Ideaal dus voor 2,5 tot 3 weken!

#10 De Malediven

De allerlaatste reden om Sri Lanka te bezoeken, is niet het eiland zelf, maar de vele eilandjes die vlakbij liggen: namelijk de Malediven. Voor velen zijn de Malediven een onrealistische droombestemming, want duur en ver weg. Zo ook voor ons. Totdat ik erachter kwam dat je met een uurtje vliegen vanuit Colombo al op de luchthaven van Malé, de hoofdstad, staat. Zo wordt deze droom toch ineens een stuk realistischer! Een zee blauwer dan blauw, stranden witter dan wit, afgetopt met palmbomen waar je maar kijkt, zorgen ervoor dat je deze plek echt nooit, maar dan ook nooit, meer wil verlaten. 

In deze blog lees je meer over de Malediven. 

Reiskriebels gekregen om ook dit prachtige eiland te gaan bezoeken? Boek die tickets dan en ga gewoon. Want ik kan je verzekeren, hier krijg je echt geen spijt van. Wij boekten onze rondreis via Singha, waarbij je een rondreis helemaal afgestemd op jouw wensen kunt samenstellen, maar het is in Sri Lanka ook eenvoudig om zelf rond te reizen.