De Thean Hou Tempel in Kuala Lumpur

23 december 2019

Die Chinezen kunnen er ook wat van hoor, tempels bouwen. Eerder schreef ik al over de mooiste boeddhistische tempels in Thailand, maar ook deze Chinese tempel in Kuala Lumpur, Maleisië, verdient punten. De Thean Hou Tempel is namelijk één van mijn hoogtepunten van mijn bezoek aan Kuala Lumpur. Waarom? Dat lees en zie je in deze blog!

Een oase van rust

Ondanks dat de Thean Hou Tempel de grootste en populairste Chinese tempel in deze wereldstad is, vind je hier een oase van rust. Bij deze tempel kun je echt even ontsnappen aan de drukte van de stad onder je. De tempel is namelijk gebouwd op een heuvel en hierdoor heb je goed uitzicht op de stad.  

Als je de tempel binnenkomt, volg je de bordjes die je de trap op leiden naar het centrale plein van de tempel. Hier vind je vaak lokale Chinezen die aan het bidden zijn. Overal in, op en om de tempel hangen de bekende Chinese rode lampionnetjes. 

Een explosie van kleur

Wanneer je de Thean Hou Temple betreedt, komen de kleuren je tegemoet. Vooral rood, oranje en groen zijn veelgebruikte kleuren, maar ook de kleuren geel en blauw zie je veelvuldig terug. Ondanks dit felle kleurenpalet, doen de kleuren niet druk of schreeuwerig aan. Het past juist allemaal heel goed bij elkaar! Daarnaast is ieder dak afgewerkt met gekleurde, typisch Chinese draken. Draken staan namelijk voor waakzaamheid, goedheid en sterkte in de Chinese cultuur. 

De tempel is gebouwd voor de God Thean Hou door Chinese Maleisiërs van Hainanse afkomst en is vrij nieuw. De tempel werd namelijk pas gebouwd in 1987 en geopend in 1989. In totaal bestaat de tempel uit drie verdiepingen en vanaf de bovenste verdieping heb je niet alleen goed uitzicht over de tempel zelf, maar ook over Kuala Lumpur.

Het tempelcomplex bestaat uit de tempel zelf, het tempelplein, een aantal prieeltjes, een tuin met een schildpaddenpoel en fontein en er zijn zelfs souvenirwinkeltjes en een heuse foodcoort te vinden onder bij de ingang. Honger hoef je hier dus zeker niet te lijden. 

Thean Hou by night

Niet alleen bij daglicht is deze tempel geweldig mooi, ook als de nacht gevallen is, is een bezoekje aan Thean Hou zeker de moeite waard. De tempel wordt dan namelijk prachtig verlicht door de rode lampionnen. Een magisch gezicht. 

Hoe kom je er?

Deze tempel bevindt zich buiten het centrum, maar is gelukkig toch makkelijk te bereiken per taxi. Laat je chauffeur wel even wachten als je de tempel bezoekt, want er komen namelijk niet heel veel taxi's hier. Boek je een taxi via Grab? Laat je dan gewoon afzetten voor de tempel en boek via de wifi (ja die is er echt) een nieuwe zodra je terug wil naar het centrum. 

De tempel is ook met de metro te bereiken, zij het dat het wat meer moeite kost. Neem de metro naar halte Bank Rakyat Bangsar en vanaf daar is het nog een klein half uurtje lopen naar Thean Hou.

De tempel is geopend van 's ochtends 8 uur tot 's avonds 9 uur en entree is gratis. 

Benieuwd naar onze route door Maleisië? Lees dan mijn Maleisië Travelguide!