Alles wat je moet weten voor je de Thakhek loop gaat rijden

5 juni 2020

Ben je van plan een reis naar Laos te maken en wil je graag iets avontuurlijks doen? Dan is het rijden van de Thakhek loop iets voor jou! In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten voordat je de loop gaat rijden, van de kosten tot waar je je motor huurt en wat voor kleding je het beste kunt dragen. Lees je mee?

Waarom de loop rijden?

De Thakhek loop is een loop, een rondje, van ruim 450 km die je langs prachtige stukken natuur en idyllische dorpjes op het platteland van Laos brengt. Wat deze loop zo bijzonder maakt, is dat je hier het echte Laos terug ziet. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stil gestaan, het grootste gedeelte van de huizen die je tegenkomt is gemaakt van hout en de koeien lopen zo op straat. De sfeer is hier heel anders dan in het gemoedelijke Luang Prabang of het gezellige Vang Vieng. Je ziet hier echt de andere kant van Laos.

Praktische informatie over de Thakhek loop

De loop start in het stadje Thakhek. In Thakhek is verder niet zo veel te beleven, dus blijf hier zeker niet langer dan nodig is. 

Vervoer naar Thakhek

Vanuit Vientiane ben je in zo'n 8 uur met de bus in Thakhek en vanuit Pakse in ruim 5 à 6 uur. Je kunt vanuit beide plaatsen kiezen voor een nachtbus, maar zelf zou ik het aanrijden om overdag de bus te pakken zodat je 's nachts goed kunt uitrusten voordat je aan de loop begint. 

Slapen in Thakhek

Heel veel keuze qua hostels is er niet in Thakhek en het hostel waar ik sliep, Smile Hostel & Café, was zeker geen aanrader. De dorm bestaat uit een zaal met matrassen op de grond, zonder enige mogelijkheid tot privacy, de douche is in hetzelfde hokje als het toilet en als je even pech hebt, is er ook geen stromend water. Personeel lijkt afwezig en hetzelfde geldt voor andere backpackers. De nacht dat wij hier sliepen, was er maar één andere gast. Ook hing er een beetje een gekke sfeer. Een betere tip is Naga Hostel & Café. Eén van de meiden met wie ik de loop reed, sliep hier namelijk en zij was heel tevreden over dit hostel.

Slapen tijdens de loop

Tijdens de loop heb je de keuze om te slapen in kleine resorts, hotels of homestays. Een resort klikt luxe, maar alles is heel basic. Het is niet persé nodig om te van te voren te boeken, maar het kan wel handig zijn aangezien het aanbod klein is. 

Een paar aanraders zijn Nakai Resort in Nakai, Konglor Eco-Lodge vlakbij de Konglor grot en Phosy Thalang Guesthouse. Vooral bij de laatste kun je heerlijk ontbijten met versgebakken brood.

Het huren van de motors

Er zitten verschillende zaakjes in Thakhek waar je je motor kunt huren. Ze zijn lang niet allemaal even goed, dus check zeker even de reviews van te voren. Wij hebben onze motors gehuurd bij Mixay. Je kunt hier kiezen voor een automatische of een semi-automatische motor. Als je wil kun je de motor nog even proberen en je kunt je grote backpack hier veilig achterlaten. 

Als je zeker wil zijn van een motor, zorg dan dat je de dag van te voren even binnen loopt om je motor te huren en alles in orde te maken. 

Internationaal rijbewijs

Officieel moet je over een internationaal rijbewijs beschikken als je een motor wil huren in Laos. Ik en de meiden met wie ik de loop reed, hadden dit alle vier niet en we zijn niet gecontroleerd. Het is dus een beetje eigen risico en afwegen of je een internationaal rijbewijs aanschaft. En als je het helemaal goed wil doen, moet je eigenlijk zelfs over een motorrijbewijs beschikken omdat de scooters in Azië officieel motors zijn.

Kleding tijdens de loop

De temperaturen tijdens de loop kunnen flink verschillen. Het ene moment zweet je je een ongeluk en het andere moment heb je het weer ijskoud. Je rijdt een heel stuk door de bergen dus het weer kan zo omslaan. Zorg dus voor laagjes. Ook in de avonden koelt het flink af. Neem dus een beetje van alles me en vergeet zeker je zwemkleding niet want er zijn verschillende plekken onderweg waar je een verfrissende duik kunt maken. 

De kosten

De kosten voor het rijden van de loop vallen reuze mee! Om een goed overzicht te geven, heb ik alle gemaakte kosten voor jullie op een rijtje gezet.

Kostenpost Prijs per dag
Slapen € 4,-
Eten € 7,-
Scooterhuur € 7,- tot €12,-
Tanken € 3,-
Entree € 2,-

Zoals je ziet, is slapen onderweg super goedkoop. Gemiddeld heb ik hier €4,- per nacht aan uitgegeven. Voor een ontbijtje, lunch en diner inclusief drinken ben je ongeveer €7,- per dag kwijt en ook tanken is mega goedkoop. Voor €3,- heb je al een volle tank. Onderweg zijn er allerlei dingen te bezichtigen waar je entree voor moet betalen, maar deze prijzen zijn zo laag dat je hier vaak niet meer dan €3,- in totaal aan kwijt bent. Alleen een bezoekje aan de Konglor Cave is duurder, hier betaal je bijna €7,- voor. De duurste kostenpost is het huren van de motor. Afhankelijk van je keuze voor een semi-automatische of automatische motor betaal je €7,- tot €12,-. In totaal ben je dan €23,- tot €28,- per dag kwijt. Dit past prima binnen het backpackers budget!

De Thakhek loop van dag tot dag

Dag 1

Als alles geregeld is, je lekker geslapen hebt en je lekker ontbeten hebt aan de Mekong rivier met uitzicht op Thailand is het dan eindelijk tijd om te vertrekken. De eerste dag rijd je ongeveer 100 km, tot aan Thalang. Wij hadden per ongeluk verkeerd gekeken en een accommodatie geboekt in Nakai, een dorpje eerder, maar dat is geen probleem. Dan moet je de volgende dag gewoon een stukje verder rijden.

Al snel verlaat je de stad en rijd je tussen het karstgebergte van Laos. Als je eenmaal tussen de bergen rijdt, wordt de omgeving ontzettend mooi. Onderweg naar Thalang zijn verschillende dingen die je kunt bezoeken, waaronder een heel aantal grotten. Persoonlijk ben ik niet zo'n fan van grotten dus wij hebben deze allemaal overgeslagen. Wat we wel op deze eerste dag gedaan hebben? Een hele hoge en vooral steile trap beklommen naar een uitzichtpunt en gezwommen bij een waterval. 

De route van de eerste dag is trouwens super makkelijk: je hoeft bijna alleen maar rechtdoor te rijden. Verdwalen is dus bijna onmogelijk. 

Dag 2

Op de tweede dag is het tijd om door te rijden naar het plaatsje Konglor, vlakbij de Konglor Cave. Dit is een lange rit, dus vertrek op tijd. Maak ondertussen een stop bij de Cool Springs, een waterpoel met helderblauw water waar je een verfrissende duik kunt maken. Ook kun je vandaag de Dragon Cave bezoeken. 

Maar het hoogtepunt van vandaag? Dat is het uitzichtpunt dat zich een stukje voorbij de afslag naar de Konglor Cave bevindt. Negeer dus deze afslag en rijdt rechtdoor. Het enige wat je hoeft te doen is de bochtige weg te volgen de bergen in en vervolgens rijdt je vanzelf langs dit uitzichtpunt. Naast een prachtig uitzicht vind je hier een cafeetje waar je wat kunt drinken en eten én je kunt er ziplinen. 

Vervolgens is het tijd om door te rijden richting Konglor. De weg hiernaartoe is prachtig, maar het wegdek is wel erg slecht. Zorg dus dat je op tijd naar Konglor rijdt want in het donker is dit niet te doen. 

Dag 3 & 4

Op dag 3 moeten we vroeg op want vandaag staat er een bezoek aan de Konglor Cave op de planning. Deze grot is heel groot en er loopt een rivier door heen. Om de grot te bezoeken, huur je een bootje inclusief gids en hoofdlampen. De grot is ontzettend mooi en dus zeker de moeite waard. Het is mogelijk om je motor mee te nemen en aan het einde van de grot de motor weer op te stappen. Als je deze route volgt, rijd je de loop in 3 in plaats van 4 dagen. Echter is deze weg erg slecht en wordt dit dus sterk afgeraden. 

Na het bezoek aan de grot is het tijd om terug te rijden. Vandaag rijden we terug richting Thalang en op dag vier rijden we terug naar Thakhek. Dat betekent dus dezelfde route terug als heen, maar met deze prachtige landschappen is dat zeker geen straf.  

Tips voor de Thakhek loop

Nog een paar laatste tips voordat je de Thakhek loop gaat rijden

  • Wacht niet tot het laatste moment met tanken. Op sommige stukken kom je tientallen kilometers geen tankstation tegen. Op tijd tanken scheelt heel wat stress!
  • Neem voldoende contant geld mee. Onderweg kom je namelijk weinig ATM's tegen. Heb je toch te weinig bij? Zorg dan dat je onderweg in het dorpje Laksao pint. 
  • De wegen zijn over het algemeen verrassend goed, maar er zitten een paar gevaarlijke stukjes tegen. Vooral het laatste stuk naar de Konglor Cave en de weg naar de waterval. Let hier dus goed op!

De Thakhek loop is ontzettend mooi en zeker de moeite waard! Dit was voor mij één van de hoogtepunten van mijn reis door Laos. Heerlijk om vier dagen op de motor te zitten, al ben je aan het einde van dag 4 heel blij als je je motor weer inlevert (comfortabel is namelijk anders). Sla dit dus zeker niet over tijdens je reis door Laos!