Wat kost 2,5 week backpacken in Laos?

16 mei 2020

Iets waar ik zelf altijd super geïnteresseerd in ben vóórdat ik backpacken door een bepaald land? Het budget! Van te voren pluis ik blogs op die hier over gaan om zo goed in te kunnen schatten wat een realistisch dagbudget is. Voor Laos werd ik hier helaas niet heel veel wijzer van. Ten eerste zijn er vrij weinig blogs over een geschikt budget voor Laos geschreven en ten tweede zegt de ene persoon dat Laos relatief duur is en de ander juist weer dat het een heel goedkoop land is. Geen idee dus wat ik kon verwachten. In deze blog neem ik je dan ook per kostenpost mee wat ik hier aan uitgegeven heb en wat je voor dit bedrag ongeveer kunt verwachten zodat je een beter beeld hebt van een realistisch budget voor een rondreis door Laos.

Mijn budget

Van te voren had ik een budget opgesteld van €25,- per dag. Zou ik nou al snel merken dat dit niet haalbaar was, dan mocht ik het budget van mezelf verhogen naar €30,- per dag. Dan moet ik er wel bij zeggen dat Laos onderdeel was van een reis van 6 maanden (werden er helaas maar 2 in verband met een bepaald virus) en ik dus wel op mijn budget moest letten én ik vrij weinig alcohol drink. Daarnaast was ik van te voren van plan om zoveel mogelijk streetfood te eten. Ik ben 18 dagen in Laos gebleven en dat komt op een totaal bedrag van €475,- (exclusief visum).

Benieuwd of het budget van €25,- per dag haalbaar was? Lees dan snel verder!

Visum

De eerste kostenpost voor Laos is een visum. Om Laos binnen te komen,  moet je namelijk een visum aanschaffen. Deze kun je vooraf online kopen, maar een goedkopere optie is om je visum te kopen als je het land binnenkomt. Dit gaat super eenvoudig en daarnaast ook erg snel. Net zo makkelijk dus! De kosten voor je visum voor Laos bedragen $35. Het is ook mogelijk om dit in Laotiaanse Kip te betalen, maar je betaalt dan sowieso meer dan $35. Zorg er daarnaast voor dat je dollar briefjes zonder scheurtjes en ongekreukt zijn, anders bestaat er een kans dat deze niet aangenomen worden!

Slapen

Slapen kan héél goedkoop in Laos. Ik heb iedere nacht in hostels geslapen en de duurste overnachting kostte alsnog maar €7,23 per nacht. In totaal heb ik €86,54 uitgegeven aan mijn overnachtingen. Gedeeld door 18 dagen komt dat op een gemiddelde van €4,81 per nacht. Best wel prima dus! Wel sliep ik in vrij basic hostels, hiervan was de helft met ontbijt en de andere helft zonder. 

Zou het nog goedkoper kunnen? Ja, vast wel. Zelf heb ik alle overnachtingen via Booking.com of Hostelworld geboekt en dan betaal je natuurlijk nog een klein bedrag aan commissie. Boek je direct bij het hostel zelf, dan is het vaak wat goedkoper. Maar boek je van te voren, dan ben je wel zeker van een slaapplek. Het is dus maar net wat je zelf wil. 

Eten & drinken

Ondanks dat je mega goedkoop kunt eten in Laos, was dit wel mijn op één na hoogste kostenpost. In totaal heb ik in 18 dagen €114,25 aan eten en drinken uitgegeven. Dit komt neer op een gemiddelde van €6,35 per dag. Wat ik hier vooral van gegeten en gedronken heb? Noedels, rijst, verse fruitshakes en belegde sandwiches, bijna allemaal gekocht bij streetfood kraampjes. Het meeste kostte vaak omgerekend een euro en is dus erg goedkoop. 

Wat je voor minder dan €6,- allemaal kunt kopen? Twee verse fruitshakes, een bus pringles, een blikje 7up, een hele grote portie noedels, kokospoffertjes én een tros bananen. Best wel wat toch?

Of ik hier nog op had kunnen besparen? Ik denk het niet. De gerechten die ik koos, waren vaak al de goedkoopste. Ik had natuurlijk meer water kunnen drinken in plaats van verse fruitshakes, maar hé, zo goedkoop als in Laos (€1,-) vind je ze nergens meer! €6,35 per dag is dus best wel een realistisch bedrag.

Vervoer

De hoogste kostenpost? Het vervoer. In taal heb ik hier €143,83 aan uitgegeven. Onder vervoer vallen busreizen, ritjes met de tuktuk en het huren van scooters inclusief benzine. Van dit bedrag heb ik onder andere 7 dagen een scooter gehuurd en 5 busritten gemaakt. Gemiddeld komt dit op €7,99 per dag. Een vrij stevige kostenpost dus!

Ook hier had ik weer niet echt op kunnen besparen. Je moet je immers verplaatsen wil je dingen zien en dat kan lang niet altijd lopend. 

Activiteiten

Natuurlijk moeten er ook nog leuke dingen gedaan worden! Onder deze kostenpost vallen alle entreegelden, excursies en andere leuke dingen. Dit is gelukkig allemaal erg goedkoop in Laos en als je ergens entree voor moet betalen, ben je vaak maximaal €2,- kwijt. In totaal heb ik €67,12 uitgegeven aan activiteiten en leuke dingen doen, wat neerkomt op gemiddeld €3,73 per dag.

Onder dit bedrag vallen twee excursies, namelijk het tuben in Vang Vieng (€6,73) en het Kayakken op Don Det (€17,54). Vooral het kayakken was vrij prijzig, maar dit is niet iets wat je op eigen houtje kunt doen.

Dit bedrag is zeker niet iets waar nog verder op bespaard kan worden, maar zal alleen maar hoger worden naarmate je meer wil doen natuurlijk!

Overig

De laatste kostenpost is de post 'overig'. Hieronder vallen kosten zoals de aanschaf van een simkaart, het laten doen van de was, parkeren en de fee die er bij het pinnen van contant geld bij komt. 

De totale kosten hiervan waren €29,51, wat neerkomt op €1,64 per dag.

Dagbudget

Dit alles bij elkaar opgeteld, is een bedrag van €24,51 per dag. Heel prima dus én onder de €25,- per dag. Gelukt dus en nog realistisch ook!

Totaal

Wanneer je het bedrag dat ik per dag uitgegeven heb weer maal 18 doe, kom je op een totaal bedrag van €441,25. Dit is wat ik in totaal uitgegeven heb in 2,5 week en dit betekent dat ik zelfs nog €33,75 onder mijn budget ben gebleven. 

Heel veel goedkoper had het niet gekund, want ik reisde al vrij budget. Natuurlijk kan het altijd nog goedkoper, zeker als je weinig om luxe en om een schone, warme douche geeft. Maar €25,- per dag is zeker een realistisch bedrag en Laos is in tegenstelling wat sommige mensen beweren, alles behalve duur. Zeker als je in hostels slaapt en geniet van al het lekkere streetfood! Een rondreis door Laos is dus alles behalve duur. Het lijkt misschien alsof ik tijdens mijn tijd in Laos de hand op de knip gehouden heb, maar dat is echt niet zo. Streetfood en hostels zijn gewoon écht goedkoop in Laos. 

De lage bedragen in Laos maken het zeker tot een aantrekkelijke backpackbestemming. Meer weten over Laos en benieuwd naar een fijne backpackroute? Lees dan snel mijn Laos travelguide!