Alle tips en info voor Angkor Wat

11 mei 2020

Iets wat je zeker niet mag overslaan als je in Cambodja bent? De tempels van Angkor natuurlijk! Voor mij was dit zonder twijfel het hoogtepunt van mijn reis door Cambodja. Want wat zijn deze prachtige tempels indrukwekkend. Wel is het belangrijk dat je je een beetje voorbereid voordat je de tempels van Angkor gaat bezoeken. Angkor bestaat namelijk uit tientallen tempels, waarvan Angkor Wat de bekendste, en die kun je natuurlijk echt niet allemaal bezoeken. Daarom geef ik je in deze blog alle info die je nodig hebt om alles uit je bezoek aan Angkor te kunnen halen. Lees je mee?

Angkor Wat

Laten we beginnen met het rechtzetten van het idee dat Angkor Wat het gehele tempelcomplex beslaat of dat er maar één tempel is en dat dat Angkor Wat is. Dat is namelijk niet zo. Angkor Wat is de grootste en belangrijkste tempel van een heel groot gebied waar tientallen tempels te vinden zijn. Dat gebied wordt Angkor genoemd. Dus als ik het vanaf nu heb over Angkor, gaat het over het hele tempel gebied. Behalve wanneer er staat Angkor Wat, dan heb ik het wel specifiek over deze tempel.

Waarom Angkor Wat dan toch in de titel staat en dit dus eigenlijk niet helemaal klopt? Iedereen zoekt op Angkor Wat en niet op Angkor en ik wil natuurlijk wel dat dit artikel gevonden wordt!

De geschiedenis van Angkor in het kort

De tempels van Angkor Wat bevinden zich in de buurt van de stad Siem Reap en werden al in de 12e eeuw gebouwd. Angkor Wat is met een oppervlakte van 162,6 hectare het grootste religieuze monument ter wereld. Oorspronkelijk gebouwd als hindoe tempels voor het Khmer rijk, maar later transformeerden de tempels tot boeddhistische tempels. Tot en met de 15e eeuw waren de tempels van Angkor het centrum van het Khmer rijk. Tijdens het hoogtepunt van de Khmer woonden er zelfs 1 miljoen mensen in Angkor. Even ter vergelijking: op dat moment bestond Londen uit enkele tienduizenden inwoners. 

In de eeuwen daarna woonden er vooral monniken in en rond de tempels, maar vanaf 1900 werden de tempels ontdekt door Europese ontdekkingsreizigers. Sinds 1992 staat Angkor op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vandaag de dag wordt Angkor bezocht door miljoenen toeristen en hebben nieuwsgierige aapjes van de tempels hun onderkomen gemaakt. 

Kosten van een bezoek aan Angkor 

Een bezoek aan Angkor zal, zeker als backpacker, tot één van je duurdere uitgaven horen. Toegang per persoon voor 1 dag kost $37 en voor 3 dagen $62. Niet heel goedkoop dus. 

Vervoer naar en rondom Angkor kan op verschillende manieren. Je kunt via je hotel, hostel of een excursiebureau een complete excursie boeken. Hier betaal je een vaste prijs voor, die afhankelijk is van waar je boekt en wat voor deal je kunt sluiten, maar dat betekent ook dat je zelf geen inspraak hebt over welke tempels je wel en niet gaat bezoeken. Maakt je dit niet zo veel uit, dan is het prima, maar wil je wel graag de vrijheid hebben om te bepalen hoe en wat, regel dan zelf een tuktuk chauffeur. Over hoe je dit regelt ga ik later op in, maar wij hebben voor vier personen voor 2 dagen $60 betaald. $15 dollar per persoon dus. 

Hiermee kom je op een totaal van $77 voor 2 dagen. Al hadden wij geluk, want vanwege een bepaald virus dat nogal veel reisplannen in de war heeft geschopt, konden we met ons ticket niet 1, maar 2 dagen naar Angkor en hebben we dus maar $37 entree betaald. 

Als je echt op de kosten moet letten, kun je een fiets huren. Maar dit is wel erg vermoeiend want het gebied is groot en het is warm, heel warm. 

De mooiste tempels van Angkor

Van de 9 tempels van Angkor die ik gezien heb, zijn 4 onderstaande mijn favorieten. 

Angkor Wat

Niet te missen natuurlijk, maar Angkor Wat staat natuurlijk op 1. Angkor Wat is de grootste, bekendste en dus ook de meest bezochte tempel. Angkor Wat staat vooral bekend om de foto's met de weerspiegeling in de grote vijver die voor deze tempel ligt. Ook ik heb dit natuurlijk op de foto gezet, want ja een bezoekje aan Angkor Wat is niet compleet zonder spiegelfoto. Angkor Wat is vooral vanaf buiten erg mooi om te zien. Maar doordat de tempel symmetrisch is, heb je deze wel vrij snel gezien. Desondanks zeker de moeite waard natuurlijk om te zien!

Bayon

Alle 54 torens van de tempel van Bayon hebben vier gezichten (deze tempel telt dus in totaal 216 gezichten!). Dit maakt Bayon een bijzondere tempel. Maar daarnaast is deze tempel ook heel erg mooi, mooier zelfs dan Angkor Wat. Ik bezocht Bayon vlak voor zonsondergang en het licht valt dan prachtig over de tempelruïnes. Zeker een aanrader dus!

Ta Phrom

Ta Phrom is wereldberoemd omdat de film Lara Croft: Tom Raider hier opgenomen is. Het mooie van deze tempel? De jungle heeft Ta Phrom letterlijk overgenomen: de bomen groeien door de gebouwen heen. Dit geeft de tempel een bijzondere sfeer. 

Thommanon

Thommanon is een tempel die vaak overgeslagen wordt. Daardoor is het hier dus wel lekker rustig. Maar eigenlijk is het hartstikke onterecht, want ook Thommanon is een mooie tempel. Klein, maar in goede staat en dus ook zeker een bezoekje waard. 

Tips voor een bezoek aan Angkor

Voorbereiding

Zoals eerder gezegd is het belangrijk dat je je een beetje voorbereid voordat je Angkor gaat bezoeken. Tenzij je een excursie boekt, maar als je er liever zelf op uit gaat, is enige voorbereiding zeker aan te raden. Er zijn namelijk tientallen tempels die je kunt bezoeken. Ook moet je je van te voren afvragen of 1 dag genoeg is of dat je meer dagen nodig hebt. Zoek dus uit welke tempels je allemaal wil bezoeken en in welke volgorde.

Tuktuk driver

De volgende stap is het regelen van een tuktuk driver. Dit kan door navraag te doen bij je hotel/hostel, door op straat een willekeurige tuktuk driver aan te spreken, maar de beste manier is via Facebook. In de Facebook groepen Azië backpackers en Inside Cambodia worden regelmatig aanbevelingen gedaan voor goede en betrouwbare tuktuk drivers. Zo weet je eigenlijk bijna zeker dat je een goede tuktuk driver hebt. Geef door welke tempels je wil bezoeken en in hoeveel dagen en dan komt de tuktuk driver wel met een voorstel en prijs. Ideaal! Vaak kan hij zelfs ook nog behoorlijk wat vertellen over de geschiedenis van Angkor en die van ons vond het fantastisch om foto's te maken van ons vieren.

Wij betaalden met vier personen $60 voor 2 dagen. 

Tip 1: zorg ervoor dat je goed onthoudt hou je tuktuk en de driver eruit zien. Bijna iedereen reist namelijk met een tuktuk en het kan dus erg verwarrend zijn bij welke tuktuk jij ook alweer moet zijn. 

Tip 2: maak duidelijke afspraken over de planning en prijs zodat jij én de tuktuk driver precies weten waar jullie aan toe zijn. 

Kledingvoorschriften

Angkor is een religieuze plaats wat betekent dat je je schouders en knieën moet bedekken. Voor mannen gelden deze regels iets minder streng en is een korte broek toegestaan, maar zorg er wel voor dat de schouders bedekt zijn. 

Angkor Wat tijdens zonsopgang

De meeste mensen die Angkor Wat bezoeken, doen dit tijdens zonsopgang om ook het iconische plaatje te kunnen schieten van de weerspiegeling van Angkor Wat in de vijver met de opkomende zon. Hierdoor is het op dit moment wel ontzettend druk. Ga dus op tijd. Dit betekent dat je rond 04:30 uur moet vertrekken vanuit Siem Reap. Vroeg, maar zeker de moeite waard. 

Blijf niet te lang hangen en ga daarna door naar Ta Phrom. Deze tempel gaat eigenlijk pas om 07:30 uur open, maar als je geluk hebt, kun je al doorlopen en is het hier nog heerlijk rustig. Daarnaast is deze tempel extra mooi in het steeds feller wordende zonlicht. 

Siem Reap

Hoogstwaarschijnlijk bezoek je de tempels van Angkor vanuit Siem Reap. Siem Reap is een leuk en gezellig stadje met veel restaurantjes, leuke hotels/hostels en bars. Zeker een goede uitvalsbasis dus en als je geen haast hebt, blijf je hier waarschijnlijk langer hangen dan gepland. 

Slapen in Siem Reap

Siem Reap bevat talloze accommodaties, van boutique hotels tot goedkope hostels. Zelf sliep ik in het The Hideout Hostel. Je slaapt hier voor nog geen €3,50 (!!!) per nacht, iedere slaapzaal heeft een eigen, ruime en schone badkamer met regendouche en het hostel heeft een zwembad. Ontbijt is niet bij de prijs inbegrepen, maar dit hostel is zeker een aanrader. Ook de locatie is prima, want je loopt in 10 minuutjes naar de bekende Pub Street en in de buurt van het hostel vind je genoeg restaurants en een aantal supermarkten. 

Eten in Siem Reap

Van de honger omkomen in Siem Reap? Dat is onmogelijk. Overal waar je kijkt zie je wel een eetstalletje of een restaurant. Eén van onze favorieten was Red Angkor. Dit restaurant bevindt zich vlakbij Pub Street en je kunt hier lekker en goedkoop eten. Ook heb ik in Siem Reap de allerlekkerste pizza sinds tijden gegeten. Helaas ben ik de naam vergeten van het restaurant, maar het restaurant bevindt zich aan dezelfde kant van de straat als Red Angkor, de steenoven waar de pizza's in gebakken worden is te zien vanaf de straat én er staan cocktails op het menu.