12 tips om je voor te bereiden op een lange reis

5 februari 2020

De knoop is doorgehakt: je gaat een half jaar backpacken! Maar hoe bereid je zo iets voor, wanneer ben je té veel voorbereid, maar waar moet je juist wel aan denken? 12 tips om je goed voor bereiden, maar niet té voorbereid te zijn, lees je in deze blog! 

#1 Welke landen/gebieden/werelddelen wil ik gaan bezoeken?

De eerste, en meest logische stap, is om te bedenken waar je ongeveer heen wil. Vaak heb je dit al bedacht wanneer je besluit om te gaan reizen, maar je voor één (groot) land, zoals Australië, of wil je meerdere landen op één of meerde continenten combineren? Persoonlijk vond ik het fijn om toen ik besloot te gaan, wel een idee te hebben van welke landen ik wilde gaan bezoeken. Nu moest ik dit ook wel vastleggen, omdat ik niet de hele tijd alleen reis, maar ook met mijn beste vriendin, vervolgens met mijn vriend en als laatste met mijn zusje. Voor hen is het dus ook handig om te weten wanneer zij kunnen vertrekken. Gelukkig liep dit allemaal heel soepel en verliep het plannen allemaal vanzelf, alsof het zo heeft moeten zijn. 

Ook is het handig om te bepalen hoe lang je ongeveer weg wil blijven. Zo weet je een beetje hoeveel je moet sparen om op reis lekker te kunnen genieten.

Maar reis je alleen, wil je alle opties openhouden en wel zien waar je beland? Doe dit dan lekker. Jouw reis, pakkie an.

#2 Meld je aan bij verschillende Facebookgroepen 

Tegenwoordig vind je voor zo ongeveer iedere bestemming wel een (backpackers) Facebookgroep. Meld je je hier dan ook vooral bij aan. Hier vind je vaak de leukste tips voor ho(s)tels, eettentjes, bezienswaardigheden en drivers. Een vraag die je niet op het internet terug kunt vinden? Ook die kun je hier kwijt. 

Daarnaast is dit een goede manier om je alvast lekker te maken voor alle mooie bestemmingen die straks gaat bezoeken.

#3 Inentingen

Als je eenmaal besloten hebt welke landen je (ongeveer) wilt gaan bezoeken, kun je verder gaan kijken. De eerstvolgende stap die ik zou zetten, is kijken welke inentingen je nodig hebt en daar eventueel al zelfs een afspraak voor maken. Erg belangrijk en je kunt het maar vast geregeld hebben! 

Laat je goed informeren door verschillende instanties, vraag advies aan mensen waarvan je weet dat ze een land bezocht hebben waar je ook heen wilt en luister vooral ook naar je eigen intuïtie. Ben je panisch voor alles op vier poten en denk je daarom geen inenting voor Rabiës nodig te hebben, doe het dan lekker niet. Maar knuffel je juist alles wat harig is en van die schattige, zielige kraaloogjes heeft (en dan bedoel ik geen tarantula's of ander harig gespuis), laat je dan wel inenten. Ga je naar Azië? Dan kan een buiktyfus inenting ook een goede optie zijn. Maar ga je niet naar Azië, dan heb je deze juist weer helemaal niet nodig. 

En ook al heb je trouw al je inentingen gehad, pas alsnog op. Raak niet zomaar iedere hond of kat aan en kijk uit met rauw voedsel.

#4 De backpack

Backpacken zonder een backpack kan natuurlijk niet. Ga daarom nadat je plan om op reis te gaan definitief is, zo snel mogelijk langs de Bever, Decahtlon of een andere outdoor winkel en laat je een goede backpack aanmeten. 

Een backpack lijkt een dure aankoop te zijn, maar je hebt ook genoeg backpacks voor een zachter prijsje. Of let op aanbiedingen en koop je backpack dan. 

Daarnaast is het goed om je af te vragen hoe vaak je je backpack daadwerkelijk op je rug draagt. Is dit alleen tijdens het verplaatsen van hostel naar trein/bus/vliegtuig/tuktuk/ander hostel. Dan heb je helemaal geen peperdure backpack met allerlei snufjes nodig. Een simpele backpack volstaat. Het enige waar je dan op hoeft te letten, is of ie goed past en daardoor lekker zit. Ook een brede heupband is belangrijk, zodat je het meeste gewicht op je heupen en niet op je rug draagt. Maar ga je trektochten inclusief backpack doen, dan wordt het aanschaffen van je backpack een heel ander verhaal en is het extra belangrijk dat je goed advies krijgt. 

Zelf heb ik een backpack van Ayacucho, gekocht bij Bever. De inhoud is 55 + 10 liter. Voor mij is dit een prima formaat, zelf zou ik niet zo lang met handbagage kunnen reizen. Niet alleen omdat ik zoveel meeneem, maar ook vanwege mijn lenzenvloeistoffen. Kun je goed minimalistisch inpakken en heb je weinig toiletspullen nodig? Ga dan lekker voor die handbagage, scheelt je niet alleen veel tijd omdat je na een vlucht niet bij de bagageband hoeft te wachten, maar ook nog eens veel geld. Je hoeft immers geen bagage bij te boeken. 

Oh en hoe eerder je je backpack koopt, hoe vaker je hem kunt proef inpakken. Klinkt misschien heel sullig, maar dit kan best van pas komen :)

#5 Visa

Als je weet welke landen je wilt gaan bezoeken, duik dan het internet op en bekijk voor welke landen je een visum nodig hebt en hoe je dit regelt. Voor sommige landen moet je van te voren een visum aanvragen, maar het meeste kan tegenwoordig online door middel van een e-visum. Je kunt hiervoor altijd terecht op de site van het land zelf, maar er zijn ook een aantal Nederlandse sites waar je je visum voor het betreffende kunt aanvragen. Vaak net iets duurder, maar wel zo makkelijk. Want zeker als je ergens met je billen op een tropisch strand zit, heb je helemaal geen om je hersens te laten kraken over een ingewikkeld visum formulier. 

Maar er zijn ook genoeg landen waarvoor je van te voren helemaal geen visum voor hoeft aan te vragen, zoals Thailand, Laos, Cambodja en Maleisië. Wanneer je deze landen binnenkomt krijg je een stempel en hoef je alleen maar te zorgen dat je aan het einde van deze visumvrije periode het land weer uit bent. Je hebt meestal wel een uitreisticket nodig, maar een simpel bus ticket naar een van de buurlanden volstaat. 

#6 Verzekeringen

Eén van de belangrijkste punten van deze lijst: je verzekeringen. Zorg voor een goede reisverzekering zodat, mocht er iets gebeuren, je later niet ineens een torenhoge rekening toegestuurd krijgt of zelfs in het ziekenhuis of kliniek al een dikke stapel bankbiljetten tevoorschijn moet toveren. 

Mijn verzekering heb ik afgesloten bij Allianz. Bij Allianz heb je de mogelijkheid om je tot 180 dagen te verzekeren voor een prima prijs. Ook de voorwaarden zagen er goed uit. Of dit ook daadwerkelijk de beste keuze was, kan ik jullie nu natuurlijk nog niet vertellen, maar laten we hopen dat ik jullie hier na mijn reis nog steeds niets over kan vertellen. Naast Allianz zijn er nog talloze andere aanbieders. Kijk vooral waar jij je het beste bij voelt. Ben je van plan om (vaak) te gaan duiken? Kies dan een verzekering uit die ook extreme sporten, waar duiken onder valt, dekt. Anders heb je er nog niet zoveel aan. 

Vraag vooral advies bij bekenden die ook voor langere tijd op reis zijn geweest en kijk waar zij zich verzekerd hebben en of ze hier tevreden over zijn. 

#7 Creditcard en extra pinpas aanvragen

Zeker als je alleen op reis gaat is het zeer verstandig op een extra pinpas en creditcard aan te vragen. Het wil nog wel eens voorkomen dat het pinautomaat je pinpas/creditcard inslikt en zie deze dan nog maar eens terug te krijgen. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je beroofd/bestolen/overvallen wordt. Als je dan je pinpas en creditcard weggeeft, heb je natuurlijk niks meer. Met een extra pas op zak, ben je altijd safe. En zet je pinpas natuurlijk ook even op 'wereld' in plaats van 'Europa'. Anders heb je er nog niet zoveel aan natuurlijk. 

Extra tip: bewaar je extra pinpas en creditcard natuurlijk nooit op dezelfde plek als je eerste pinpas en creditcard, maar altijd op een andere plek. Laat hem bijvoorbeeld achter in je kluisje in het hostel. 

#8 Apps downloaden

Er zijn een aantal apps die op reis super handig zijn. Natuurlijk de apps van Booking.com, Hostelworld en Agoda om je volgende slaapplekje te bezoeken, maar ook de app Rome2Rio is erg handig. Met deze app kun je je route van A naar B uitstippelen en de app laat je alle mogelijke opties inclusief prijzen zien. 

Als je voor langere tijd op reis gaat, is het ook belangrijk om je budget in de gaten te houden. Zelf gebruik hier de app TrabeePocket voor. Het fijne van deze app vind ik dat je per land meerdere valuta kunt selecteren. Zo kun je dus en bedragen in Euro toevoegen én bedragen in de lokale valuta. Daarnaast is een app waarmee je valuta om kunt rekenen ook erg handig. Zo weet je altijd meteen precies hoeveel iets in euro's kost. Ik gebruik hiervoor de app WisselkoersenPlus

Een app waarvan ik hoop dat je hem nooit nodig gaat hebben op reis, is de app van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze app kun je raadplagen mocht er onrust zijn op de plaats van bestemming. 

Andere fijne apps zijn Google Translate, Grab/Uber en Maps.me.

#9 Boek je ho(s)tel voor de eerste bestemming

Als je een lange vliegreis achter de rug hebt, is het fijn als je je accommodatie voor de eerste nacht(en) geboekt hebt. Zo hoef je met een jetlag niet op zoek te gaan naar hotel/hostel waar nog plek is. Ook is het fijn dat je je nu kunt oriënteren op een hotel/hostel dat aansluit op jouw wensen. Wil je na een lange vlucht vooral bijkomen en heb je geen behoeften aan contacten? Boek dan lekker een hotel in een rustige wijk. Maar wil je er juist meteen op uit en andere mensen leren kennen, dan is een hostel meer geschikt. Zelf vind ik het vooral ook fijn dat ik in ieder geval weet waar ik de eerste nachten verblijf. 

#10 Maar plan vooral niet te veel

Maar boek naast die eerste overnachting(en) vooral zo min mogelijk! Laat je verrassen door het land en wie weet kom je in je eerste hostel wel een aantal leuke mensen tegen met wie je verder wilt reizen. En het zo min mogelijk plannen is juist wat je reis zo leuk maakt. Op deze manier heb je alle ruimte voor spontaniteit. 

Voor mij staan de landen en daarmee ook de vertrekdatums al vast, maar daar binnen ligt eigenlijk alles nog open. Best lastig voor een planner zoals ik, maar ook heerlijk om even niets te hoeven en met de dag te bepalen waar je zin hebt. Want dat kan als je nog niets geboekt/gepland hebt. Go with the flow en zie wel waar je beland. 

Zelf vind ik het wel fijn om een beetje een idee te hebben van wat er in ieder land te zien en te doen is, maar vaak hoor je ook wel van mede reizigers wat je echt moet zien en wat je prima over kunt slaan zonder dat je iets mist. 

#11 Kopietjes, kopietjes, kopietjes

Eén van de laatste tips die ik je mee wil geven is dat je moet zorgen voor veel kopietjes. Maak meerdere kopies van je paspoort en stop deze op verschillende plekken in je backpack en daypack en zorg ervoor dat je ook een versie online hebt staan, bijvoorbeeld op je mail. Doe hetzelfde met visa die je van te voren aangevraagd hebt, papieren van je (reis)verzekering en belangrijke telefoonnummers. Zo ben je altijd goed voorbereid mocht er iets fout gaan. 

#12 inpakken, gaan en genieten!

En dan is het bijna tijd om te vertrekken. Voordat je kunt gaan, moet je natuurlijk je backpack nog in pakken. Binnenkort komt mijn paklijst online, maar onthoudt vooral dat je behalve je paspoort, pinpas/creditcard en eventuele medicijnen eigenlijk niets écht nodig hebt. Alles is te koop. Houd je backpack dan ook zo licht mogelijk. Geniet vooral van alles wat je mee gaat maken! 

Heb je alles wat je nodig hebt? Maak dan een foto van de inhoud van je backpack. Mocht je backpack kwijtraken, kun je op deze manier bij de verzekeraar beter aangeven wat je allemaal mee had en wat de waarde hiervan is.