Alles wat je moet weten over de Dode Zee in Israël

22 januari 2020

Gewichtsloos drijven in de Dode Zee... Wie heeft het niet op zijn of haar bucketlist staan? Als je een tripje naar Israël plant, mag een bezoekje aan de Dode Zee dan ook niet ontbreken. En komt dat even goed uit dat je vanaf zo ongeveer iedere plaats in Israël heel eenvoudig de Dode Zee kunt bereiken! Hoe, wat en meer lees je in deze blog. 

Wat is de Dode Zee

De Dode Zee ligt op de grens vanJordanië en Israël en is eigenlijk helemaal geen zee, maar eerder een meer. Dood is het wel, want het water is zó zout (maar liefst 34%, zo'n 10x hoger dan in een normale zee) dat er geen leven mogelijk is. Hierdoor is zelfs zwemmen nauwelijks mogelijk, maar in plaats daarvan kun je heerlijk blijven dobberen zonder ook maar enige moeite te hoeven doen. De Dode Zee bevindt zich ruim 400 meter onder zeespiegel, waarmee het één van de laagste gebieden op aarde is. De omgeving van de Dode Zee bestaat voornamelijk uit bergachtig woestijnlandschap, wat een mooi contrast is ten opzichte van het blauwe water. 

Ondanks dat de Dode Zee zo zout is dat er geen leven mogelijk is, bevat het water vele mineralen en is daarmee erg goed voor mensen met huidziekten zoals psoriasis. Maar ook als je een gezonde huid hebt, is een kwartiertje dobberen erg goed voor je, je krijgt er namelijk een heerlijk zacht babyhuidje van. Wel even goed afspoelen naderhand. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon hartstikke leuk om drijvend op het water een boekje te lezen.

Door de opwarming van de aarde wordt de Dode Zee steeds kleiner. Als je de Dode Zee wil bezoeken, wacht dan niet te lang, want nu kan het nog!

Hoe kom je bij de Dode Zee?

Vanuit Tel Aviv en Jeruzalem zijn excursies en tours te boeken naar de Dode Zee, maar wat eigenlijk veel leuker is, is om een auto te huren en om hier zelf heen te rijden. De wegen zijn erg goed en als je de stad eenmaal uit bent, wordt het hectische verkeer langzaamaan steeds rustiger. Het fijne van zelf een auto huren, is dat je zelf kunt bepalen waar en wanneer je onderweg stopt, want zeker het laatste stuk richting de Dode Zee is echt heel erg mooi. 

Liever niet zelf met de auto rijden, maar wil je ook geen excursie boeken? Dan is het ook mogelijk om met het openbaar vervoer vanuit Jeruzalem te gaan. Vanaf hier rijden bussen rechtstreeks naar Massada en Ein Gedi. 

Let wel op dat je niet zomaar op een willekeurige plek langs de Dode Zee stopt en het water in gaat, al snap ik dat dat heel verleidelijk kan zijn als je een mooi plekje vindt waar geen andere toeristen zijn. Maar de laatste jaren komen er met name in het noorden steeds vaker sinkholes voor en is het dus gevaarlijk om zomaar ergens het water in te gaan. Een veilige (en gratis!) plek langs de Dode Zee is Ein Bokek. 

In Ein Bokek vind je een aantal grote resorts en zelfs een klein winkelcentrum en een McDonalds. Maar hier ligt ook een (gratis) openbaar strand met badmeesters, douches en tappunten voor drinkwater.  Ideaal dus voor de budget reizigers onder ons. Heb je een wat groter budget, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om één of meerdere nachtjes in een resort te blijven slapen. 

Je mist hier wel de modderervaring, die vind je namelijk alleen in het noorden, maar voor een paar euro koop je een zakje modder bij een van de badmeesters of in de kleine winkeltjes langs het strand. Wel is het zoutgehalte hier nog een stuk hoger dan in het noorden. 

Tips voor de Dode Zee

Tip 1 Niet van te voren scheren

Scheer je niet op de dag je de Dode Zee in gaat (bij voorkeur ook niet de avond ervoor). Ik was zo slim om 's ochtends voor we vertrokken nog even mijn oksels te scheren. Nou, dat heb ik geweten hoor. 's Avonds prikten mijn oksels namelijk nog steeds als een gek. Ook open wondjes kunnen erg prikken. Plak deze dus goed af. 

Tip 2 Drinkwater

Omdat de Dode Zee midden in de woestijn ligt, kunnen de temperaturen hier in de zomer oplopen tot wel 50 graden. Ook toen wij er eind november waren, was het er nog ruim 30 graden. Zorg dus voor voldoende drinkwater. 

Tip 3 Oude badkleding

Trek niet je nieuwste zwemkleding aan. Door het extreem hoge zoutgehalte is er namelijk een grote kans dat je badkleding verkleurd. Ook kan de rek er daarna helemaal uit zijn.

Tip 4 Niet duiken

Omdat het water zo extreem zout is, is het bijna onmogelijk om te zwemmen. Een duik nemen is dus al helemaal niet mogelijk en kan onwijs veel pijn doen als je dit toch probeert. 

Tip 5 Direct douchen

Kom je de Dode Zee uit? Ga dan meteen naar een van de douches op het strand om je goed af te spoelen. Als je denkt dat je al het zout er af hebt gespoeld, ga dan nog een keer onder de douche staan. Het zout blijft namelijk flink plakken op je huid en was je het er niet goed af, dan gaat het na een tijdje heel erg trekken. Niet prettig!

Omgeving Dode Zee

Naast de Dode Zee zelf vind je hier nog een aantal leuke dingen om te doen. Zo kun je vanuit hier ook een bezoekje brengen aan Massada of Ein Gedi. 

Massada 

Massada is een stenen fort boven op een berg en is uitgeroepen tot een nationaal park. Ook staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht op de Dode Zee. Het duurt ongeveer een uur om de berg te beklimmen. Zorg dus voor een goed ontbijt en voldoende water. Bij de entree van Massada zijn parkeerplekken en er is een toiletgebouw. Ben je echt een vroege vogel? Bekijk dan de zonsondergang vanaf Massada. De zon komt namelijk op boven de Dode Zee en dat is een prachtig gezicht.

Ein Gedi

Bij Ein Gedi vind je het Ein Gedi Nature Reserve. Dit is een oase met verschillende watervallen waar je kunt wandelen door de prachtige omgeving en kunt genieten van de natuur. Entree kost ongeveer €7,- en je kunt kiezen uit verschillende routes, die variëren in lengte. 

Wil je in één dag én de Dode Zee én Massada of Ein Gedi bezoeken? Dan raad ik je aan om eerst een van deze plekken te bezoeken en daarna naar de Dode Zee te gaan. Wij hebben het andersom gedaan en toen we om 15:15 uur bij Massada aankwamen, was het park ineens al gesloten. Daarnaast is Massada eigenlijk het mooiste tijdens zonsopgang. Ben je een echte bikkel, dan kun je daarna nog door naar Ein Gedi om vervolgens bij te komen aan of in de Dode Zee.

Meer weten over Israël? Neem dan snel hier een kijkje.