Je visum voor Indonesië regel je zo
19 februari 2020
Als je minder dan 30 dagen in Indonesië blijft, hoef je geen visum aan te vragen en krijg je een visumvrijstelling. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een uitreis- of doorreisticket. Maar ben je van plan om langer dan 30 dagen in Indonesië te blijven, dan heb je wel een visum nodig. Hoe je dit visum regelt en wat de makkelijkste manier, lees je in deze blog.
Visum Indonesië
Je visum voor Indonesië aanvragen kan op de volgende drie manieren:
- Visa aanvragen via de Indonesische ambassade in Den Haag
- Visa on arrival verlengen
- Visa run
Afhankelijk van jouw manier van reizen is er altijd wel een optie die het beste bij jou past. Hieronder leg ik je meer uit over de verschillende opties en waarom deze wel/niet handig is.
1. Visa aanvragen via de ambassade
De manier die ik zelf het makkelijkst vond, was om mijn visum aan te vragen via de ambassade. Ja, je moet hier wel voor op en neer naar Den Haag en je moet je vluchten in en uit het land vast hebben liggen, maar je hebt ter plekke nergens omkijken naar.
Je visum aanvragen via de ambassade is erg eenvoudig. Voordat je naar de ambassade gaat, moet je online een formulier invullen via deze site. Eerst geef je aan welk visum je nodig hebt (tourism) en vervolgens vul je je persoonlijke gegevens in, details van je paspoort, werkgegevens en hoe lang je in Indonesië blijft en via welke luchthaven je het land binnen komt. Dit print je uit en neem je mee naar je afspraak op de ambassade. Vervolgens maak je hier een afspraak. Naast het uitgeprinte formulier moet je ook kopietjes meenemen van je in- en uitreistickets, een kopie van je paspoort, je paspoort zelf en een pasfoto. Na 5 werkdagen kun je je paspoort inclusief visum tussen 15:00 en 16:00 uur weer ophalen. Ben je zelf niet in de mogelijkheid om je paspoort op te halen? Dan kan ook iemand anders dat voor je doen. Geef hem wel even je afhaalbewijs mee.
De kosten hiervoor bedragen €50,-. Let wel op dat je na het invullen van het formulier binnen 90 dagen naar Indonesië moet afreizen, anders is je visum niet meer geldig. Ook zal een nepticket niet werken en is het dus van belang dat je daadwerkelijk een ticket geboekt hebt. Al is het het goedkoopste ticket naar een willekeurig land, je moet aan kunnen tonen dat je op dag 60 (of eerder) het land verlaat.
Voor mij was dit een goede optie omdat ik me na een aantal weken alleen reizen, aansluit bij mijn beste vriendin. Hierdoor wist ik van te voren al exact op welke datum en via welke luchthaven ik het land zou binnen komen. Ook de datum waarop ik Indonesië weer zou verlaten, was niet zo'n probleem. Het enige onhandige vond ik dat je dan wel weer een uitreisticket moet hebben. De datum was dus duidelijk, de bestemming ook, maar de luchthaven niet. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om vanaf Bali een enkeltje naar mijn volgende bestemming te boeken, omdat we sowieso van plan zijn om naar Bali te gaan en dit een redelijk centrale bestemming is.
Het aanvragen van het visum viel reuze mee. Het formulier was erg duidelijk en op de ambassade zelf hebben we niet lang hoeven wachten. Ik denk dat we na een half uurtje weer buiten stonden. Best wel prima dus! Hebben er ook maar meteen een leuk dagje Den Haag van gemaakt.
Om van te voren een visum aan te vragen, moet je dus al wel wat gepland hebben. Reis je net als ik met iemand samen en staan er dingen sowieso vast, dan is dit geen probleem en juist fijn dat je in Indonesië nergens meer naar hoeft te kijken. Heb je echter nog geen idee hoe en wat, dan kan ik me voorstellen dat dit niet de beste optie is.
Visum regelen via een visumbureau
Heb je zelf geen zin om op en neer naar Den Haag te gaan, maar wil je je visum wel van te voren geregeld hebben? Dan is het ook mogelijk om dit door een visumbureau te laten regelen. Dit kost je wel wat meer natuurlijk en je moet je paspoort opsturen naar het visumbureau, maar je hoeft zelf niet op een neer. Opties hiervoor zijn E-visums, de ANWB en Visumcentrale.
2. Visa on arrival verlengen
Ga je voor langere tijd op reis en wil je niet al te veel plannen? Dan is dit een goede optie. Als je van te voren een visum aanvraagt, moet je namelijk aangeven op welke datum en via welke luchthaven je het land binnenkomt. Hiermee ben je dus erg gebonden.
Wil je alle vrijheid hebben, ga dan voor een visa on arrival en verleng deze. Als je aankomt op de luchthaven volg je gewoon de bordjes met 'Visa on arrival'. Hier koop je een verlengbaar visum voor $35. Vervolgens moet je ongeveer twee weken voordat je visum verloopt naar een immigratiekantoor om je visum te laten verlengen. Hier betaal je nog eens $25 voor.
Houdt er wel rekening mee dat dit een behoorlijk tijdrovend klusje kan zijn. Vaak moet je drie keer naar het immigratiekantoor en kun je hier wel twee weken zoet mee zijn. Dit betekent dus ook dat je in de buurt van het immigratiekantoor moet verblijven.
Het is ook mogelijk om dit uit te besteden aan een local. Je betaalt dan iets meer, maar het scheelt gedoe en vaak ook tijd. Vraag bij je hotel/hostel naar een betrouwbaar contact.
3. Visa run
Geen zin in dit gedoe maar wil je ook niks van te voren regelen? Ga dan voor een visa run. Boek een retourtje naar Singapore, Kuala Lumpur of welke stad dan ook en zorg dat je op dag 30 Indonesië verlaat voor één of meerdere dagen. Vervolgens kun je het land weer zonder problemen in zonder een visa aan te hoeven schatten. Dit heet een visa run. Na de tweede ronde van 30 dagen nog steeds niet genoeg gezien? Dan doe je het gewoon nog een keer.
Deze optie is de duurste optie, maar geeft je in ruil daarvoor wel veel vrijheid zonder dat je iets hoeft te regelen of ergens rekening mee hoeft te houden.